Jägare får underkänt efter påskjutna björnar

1:53 min

Landets björnjägare får trots att jakten fortfarande pågår i de flesta björnjaktslänen redan nu underkänt på flera håll. Ovanligt många tveksamma skott har avlossats mot björnar som sprungit iväg utan att man hittat björnen.

– Det är en relativt hög siffra. Det betyder ju att en ganska stor andel av de vi fått inrapporterade i år är träffade utan att man har hittat björnen, säger Josefin Olsson som är naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten där sju så kallade påskjutningar skett.

Fram till i helgen hade drygt 220 av totalt 295 tillåtna björnar fällts i de sju björnjaktslänen. Och vid åtminstone 34 tillfällen har jägare skjutit mot en björn utan att de lyckas fälla den.

En del av björnarna har senare konstaterats oskadda medan andra visat sig vara skadeskjutna efter att man hittat blodspår vid eftersök.

– Har man en skadeskjuten björn är ju det en risk för människor om den skulle komma nära bebyggelse eller så, säger Josefin Olsson.

Björn Sundgren på Jägareförbundet i Norrbotten tycker att det är olyckligt att det skjutits så många mindre lyckade skott i år. Och han tror att en förklaring kan vara den rekordstora stammen på 3 300 björnar som gjort att fler ovana jägare ställts öga mot öga med vårt största rovdjur.

– Det finns så pass mycket björn nu så att förr eller senare så stöter man på någon i en jaktsituation. Och har man då inte vana att skjuta på björn och gör det i alla fall så kan det gå fel, säger han.

I Dalarna, Västerbotten och Västernorrland har jägarna bara vid enstaka tillfällen missat skotten helt eller delvis i år, medan påskjutningarna varit fler i Norrbotten och Gävleborg. Flest har jägarna i Jämtland stått för: 16 stycken.

Och Björn Sundgren uppmanar nu alla älgjägare som får en björn på kornet att avvakta om de är det minsta osäkra, och pekar på svårigheten med att fälla en björn.

– Det är betydligt bättre att avvakta. Träffytan är inte speciellt stor, den är som ett par handflator. Det sitter mitt mellan nos och svans och mitt mellan rygg och backe så det är nästan som ett kryss mitt i djuret för att få en bra träff, säger han.