USA

Delade känslor inför 11 september

2:41 min

I USA är säkerhetspådraget mycket stort inför dagens många minnesceremonier på tioårsdagen av 11septemberattackerna. I New York, där bland andra president Barack Obama och förre presidenten George Bush ska delta, har i helgen ytterligare polis- och säkerhetspersonal kallats in efter terrorvarningarna häromdagen Bland New York-borna är känslorna delade om insatsen och om minnesdagen.

Några polismän dirigerar trafiken mitt på Manhattan, de vinkar in och stoppar alla skåpbilar och små lastbilar för att söka igenom dem.

Tipset häromdagen talade ju om det var sådana som de misstänkta terroristerna skulle använda vid en eventuell attack här i New York eller i Washington.

I tunnelbanan genomsöker polisen under helgen också passagerares väskor i sin jakt på något misstänkt och New Yorkborna reagerar på olika sätt inför de nya terrorvarningarna. Kendorah Hoot är rädd;

– Naturligtvis är jag rädd, jag är rädd eftersom någon slags vedergällning kommer att ske. Vi vet bara inte när, säger Kendorah Hoot.

– Vi måste vara vaksamma hela tiden, tillägger hon.

Ken Dennis däremot säger att han inte är rädd, han är arg;

– Jag är inte rädd alls, jag tror vi kan känna oss trygga. En attack som den för tio år sedan händer bara en gång, säger Ken.

Men han är arg över att myndigheter och, inte minst, medierna, enligt honom, skapar onödigt stor oro med osäkra varningar och krigsrubriker.

Inför tioårsdagen uppmanade president Barack Obama igår till ökad vaksamhet, inte bara idag, utan även under de kommande veckorna och månaderna.

Själv kommer han alltså hit till New York för att delta i den största av minnesceremonierna, den på Ground Zero, där de attackerade tvillingtornen i World Trade Center stod.

Dit kommer också den tidigare presidenten George Bush, lokala politiker och naturligtvis, framför allt, anhöriga till offren för terrordåden.

Namnen på alla de nästan 3 000 personer som dödades för tio år sedan i attackerna mot New York och Washington och i det plan som störtade i Pennsylvania kommer att läsas upp.

Ceremonin innehåller också musikframträdanden av bland andra Paul Simon och flera tysta minuter.

Alla New Yorkbor uppskattar inte den stora uppmärksamheten på årsdagen.

En del anser att det blivit ett för ett stort spektakel, andra vill helt enkelt inte bli påminda om den tragiska dagen.

En del har helt enkelt lämna stan denna helg, medan många självklart vill och tänker delta i hedrandet av offren i någon av de många ceremonier och konserter som fyller New York denna mycket speciella septemberdag.