Fyra gripna i Göteborg misstänkta för terrorbrott

Fyra personer greps i Göteborg i natt, misstänkta för förberedelse till terroristbrott. Gripandena gjordes i närheten av konsthallen Röda sten, där en invigningsfest avbröts och gästerna evakuerades. Ärendet ligger nu på Säkerhetspolisens bord.

– Det enda jag kan bekräfta är att fyra personer har gripits på sannolika skäl misstänkta för förberedelser till terroristbrott. Gripandet skedde med hjälp av nationella insatsstyrkan och polismyndigheten i Göteborg. Säkerhetspolisen gör bedömningen att det i nuläget inte finns någon anledning till allmän oro i samhället, säger Sara Kvarnström, informatör på Säkerhetspolisen.

Säkerhetspolisen är mycket förtegen om vilka de fyra gripna personerna är.

Agnetha Hilding Qvarnström som är vice chefsåklagare vid åklagarkammaren för säkerhetsmål, vill inte kommentera ärendet alls, just nu.

– Jag kan inte uttala mig något alls om utredningen.

Inte heller har det gått att få besked om det verkligen var Röda stens Konsthall, som ligger intill Älvsborgsbron, som var målet för det planerade terroristbrottet. Ett tänkbart alternativ mål skulle kunna vara bron i sig, eftersom den funnits med på listor över tänkbara terrormål.

Gästerna på invigningsfesten för den internationella konstbiennal som öppnade på Röda sten i går, blev totalt överraskade av utrymningsbeskedet. Christine Jansson var en av dem.

– Det gick upp en person på scenen, stängde av musiken och sa; ledsen att jag avbryter er fest, men det har hänt något allvarligt. Sedan fick vi lämna lokalen, berättar hon.

Osäkerheten om måltavlan för terroristhotet gör att Biennalen, som är utspridd mellan olika utställningslokaler i Göteborg och Uddevalla, skapar även oro för arrangörerna.

Klockan två är det meningen att Bohusläns museum ska öppna sin del av biennalen. Hans Kindgren, som är chef för museet, tycker ändå att han fått en del lugnande besked från polisen och han tror inte att det är Biennalen som är måltavla för terroristhotet.

– Jag tror inte det och det är just det som har kommit fram men vi vet inte riktigt just nu, säger han.