Pressat läge för landets grisbönder

2:39 min

Mer än var tionde svensk grisbonde försvunnit i år. Trots att fläskkött är det vanligaste köttet på svenska matbord har lönsamheten för bönderna blivit allt sämre och det är svårt för bönderna att konkurrera med billigt importerat kött.

En av dem som övervägt att lägga ner är Johan Eriksson i Mycklinge i Västmanland.

– 2011 blir inget lyckat år, det vet vi sen länge. Första halvåret i år har varit det mest pressade i grisbranschen, jag vet ingen som hittat något år som varit värre, säger Johan Eriksson.

På Mycklinge gård i Västmanland föder Johan Eriksson och tre andra delägare upp 8 000 slaktgrisar per år.

Men lönsamheten har alltså sjunkit kraftigt och i våras fick Johan, precis som många andra grisuppfödare, ta stora extra lån för att få det att gå runt.

– Vi hade långtgångna diskussioner och avvecklingsplaner hur vi skulle avsluta våra grisföretag, berättar han.

Bara i år har mer än var tionde, eller 170 grisbönder, lagt ner sin verksamhet. Nu finns det knappt 1 300 besättningar kvar.

Förklaringarna till att lönsamheten sjunker är flera.

Den starka svenska kronan har gjort att det blivit billigare att importera kött från till exempel Danmark och Tyskland.

Samtidigt har priset på foder, spannmål som korn och vete, stigit kraftigt senaste året.

Dessutom gör våra hårda djurskyddsregler att svensk produktion dyrare än den i andra EU-länder.

Men trots att de flesta svenska grisar har det bättre än tyska och danska grisar väljer konsumenterna ändå utländskt kött i butiken, säger Helena Jonsson, ordförande i LRF.

– Det är en prisfråga. När det kommer in så billigt kött från Danmark och Tyskland är det klart att många konsumenter väljer med plånboken. Det är väl många som faktiskt är påverkade och psykologiskt påverkade av den ekonomiska krisen och håller i slantarna.

Bönderna själva får i dag ut drygt 13 kronor kilot för köttet.

Men priset skulle behöva ligga på omkring 19 kronor kilot, enligt branschorganisationen Sveriges Grisföretagare . Många bönder producerar alltså till förlust.

Johan Eriksson och hans kolleger beslutade sig för att fortsätta.

Bland annat efter att Svenskt Kött drivit igenom en svenskmärkning som visar att all köttråvara i en produkt är svensk, något som man hoppas kommer att öka efterfrågan och driva upp priserna på just de svenska grisarna.

– Just nu känner vi att det ändå börjar se ett ljus i tunneln längst bort.

Vad är det då?

– Noteringarna har börjat klättra lite nu och vi börjar se en liten öppning.