"Mörkläggningen går långt"

1:35 min

Mörkläggningen i när det gäller det påstådda terroristbrottet i Göteborg har gått väldigt långt, jämfört med tidigare misstänkta terroristbrott. Det säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys till TT. 

Wilhelm Agrell konstaterar samtidigt att man är sparsam om att offentliggöra uppgifter som kan påverka utredningen negativt och det kan vara svårt att avgöra på förhand vilka uppgifter som kan ha den karaktären.

Agrell säger också att säkerhetspolisen ganska snart måste berätta desto mer och kunna förklara varför man drog ner rullgardinen fullständigt. Inte minst är det rimligt att Göteborgs stad får information.

Kommunledningen i Göteborg informerades inte om att det fanns en hotbild mot staden och både kommsuntyrelsens ordförande Anneli Hulthèn och stadsdirektör Åke Jacobsson är kritiska mot polisen.

- Vi avvaktade och väntade men till slut tog vi själva kontakt med Västra Götalandspolisen, säger Åke Jacobsson, stadsdirektör och fortsätter:
- Jag tycker att det är viktigt att den politiska kommunledningen som har ansvaret för staden tidigt blir informerade om det uppstår några särskilda hotbilder mot staden så att vi kan agera.

Inte heller Anneli Hulthén, ordförande i kommunstyrelsen, informerades om polisens tillslag eller om vad de gripna är misstänkta för. Det var först på söndagseftermiddagen när kommunen tog kontakt med polisen som de uppgifter som sänts och publicerats i media bekräftades.

Säpo är fortfarande förtegna om uppgifter kring de fyra personer som greps i helgen och är anhållna misstänkta för förberedelse till terroristbrott.