Sänkt restaurangmoms ska ge unga jobb

2:39 min

Restaurangmomsen sänks från den 1 januari, från 25 till 12 procent. Det var ett av flera förslag ur den kommande budgeten som regeringen presenterade i dag.

Tanken med förslaget, som drivits av både Centern och Moderaterna, är att skapa jobb genom att fler får råd att äta på restaurang.

Men hur många jobb det ska ge kan inte näringsminister Maud Olofsson (C) säga.

– Det är jättesvårt att säga, i synnerhet som det ser ut nu, med lågkonjunktur. Men vi beräknar att det både ger mer jobb, fler företagare, och vi stärker tjänstesektorn. Och det här är en viktig del av turistnäringen, och den har ökat under de senaste åren, säger hon.

– Detta är konjunkturberoende. Ekot frågar som om det fanns en färdig mall, där man har ett förslag som ger en statisk effekt. Så ser inte en ekonomi ut, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M).

– För oss har det varit viktigt att det här är en sysselsättningseffektiv bransch. Den är mer riktad mot yngre grupper och vi har också noterat att grupper som har svårt att få förankring på arbetsmarknaden kommer in på det här sättet, säger han.

Men förslaget har mötts av skepsis från en rad myndigheter och organisationer, bland annat för att det är omöjligt att säga hur många jobb det kan ge, och för att det är dyrt. Regeringen räknar med att det kommer att kosta 5,4 miljarder kronor 2012.

Regeringen skriver att förändringen troligen inte kommer att sänka priserna på restaurangerna över en natt, men på sikt pressa priserna nedåt.

Förhoppningen är att branschen ska anställa fler, speciellt unga personer. Satsningen kostar mer första året och sjunker sedan årligen till 3,6 miljarder. Det visar att regeringen kalkylerar med att det ska ge fler jobb.

Utöver den sänkta restaurangmomsen presenterade regeringen flera satsningar på bland annat utbildning, som tillsammans beräknas kosta 2,1 miljarder kronor på fyra år.

Det handlar bland annat om att regeringen förlänger en del av satsningen på extra utbildningsplatser inom yrkesvux och yrkeshögskola. Det är 7 500 extraplatser som blir kvar.

Inom folkhögskolan behåller man 1 000 extra utbildningsplatser från en tidigare satsning.

Från 2013 ska det också bli möjligt att jobba extra och slippa få sänkt socialbidrag.