Saab

IF Metall väntar med konkursansökan

3:33 min

Varken fackförbunden IF Metall eller Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer att begära Saab i konkurs i dag.

Enligt förbundsordförande Stefan Löfven har IF Metall, efter samtal med Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller i går kväll, fått bekräftat att Saab i dag lämnar in en ansökan om att hovrätten prövar bolagets begäran om rekonstruktion.

– Hovrätten har uttalat att ärendet ska behandlas skyndsamt. Under dessa omständigheter känner jag inte att vi har medlemmarnas uppdrag att under dagen begära Saab i konkurs, säger IF Metalls förbundsordförande ordförande Stefan Löfven i ett pressmeddelande.

Håkan Skött, IF Metalls klubbordförande på Saab, hyser fortfarande förhoppningen att Saab ska få rekonstruktionen beviljad.

– Då får IF Metalls medlemmar snabbare sin lön via lönegarantin och bolaget får ett välbehövligt andrum, säger Skött.

Både han och Löfven skriver att de ”förutsätter att hovrätten noga prövar och bedömer de uttalanden som både Pang Da och Youngman gör om att deras intresse och stora investeringar i Saab är mycket seriöst”.

– En rekonstruktion har fördelar gentemot en konkurs. En rekonstruktör får möjlighet att i lugn och ro göra en professionell och långsiktig prövning av företagets möjlighet till överlevnad. Vi slipper dessutom ett sönderstyckat företag och en kamp mellan borgenärer, säger Stefan Löfven.

Fackföreningen Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer kommer inte heller att skicka in någon konkursansökan i dag.

– Vi tror på att överklagan angående rekonstruktionen ska kunna gå igenom, så vi avvaktar tills vidare, säger Per Bränneby, ordförande för Akademikerföreningen/Sveriges ingenjörer till TT och berättar att beslutet bestämdes vid ett medlemsmöte.

– Det var det här som var den allmänna meningen, att inte skicka in någon konkursansökan just nu.