Uppgifter om afrikanska mutor upprör i Frankrike

2:01 min

Det stormar kring Frankrikes förre president Chirac och premiärminister Dominique de Villepin. Orsaken är påståenden om att de har tagit emot portföljer fulla med pengar från några afrikanska ledare, för att bland annat finansiera valkampanjer.

Det är advokaten Robert Bourgi som står för uppgifterna.

– Det finns inga bevis. Det finns inga spår, säger den 66-årige juristen Robert Bourgi till den franska radiokanalen Europe 1. Samtidigt hävdar han med bestämdhet att Jacques Chirac och Dominique de Villepin tog emot cirka 20 miljoner dollar, omkring 150 miljoner kronor, under åren 1995 till 2005.

Avsändarna var ledarna för Senegal, Burkina Faso, Elfenbenskusten, Kongo-Brazzaville och i synnerhet Gabons numera avlidne ledare Omar Bongo.

Pengarna kom i kontanter.

Dominique de Villepin, som har smak för konst, fick också föremål, som afrikanska masker och statyetter, enligt Robert Bourgi.

Men mutorna från Afrika ska ha förekommit även under tidigare presidentmandat, som under socialisten Mitterands tid.

Även om Frankrike flera gånger avslöjats med ljusskygga affärer med olika afrikanska länder, väcker uppgifterna om kontanter från Afrika i väskor stort uppseende.

Varför har afrikakännaren Bourgi, som fungerat som rådgivare för landets högsta ledning, väntat till nu med att avslöja dessa uppgifter? Finns det en koppling till att Chirac står inför rätta för förskingring under sin tid som Paris borgmästare?

Eller är det för att den trassliga Clearstream-affären, där de Villepin anklagas för förtal av Sarkozy, ska avgöras snart? Verkar advokaten Bourgi på president Sarkozys uppmaning? Det är en fråga som återkommer i media, men juristen svarar Europe 1 att han agerar i eget namn.

Chirac och de Villepin har anmält honom för förtal, medan socialistledaren Aubry vill få frågan utredd. Flera afrikanska ledare avvisar påståendena.