Svamprisotto

Med Sofia Bodovic Olsson den 15/9-11

4 pers
 
400 g risottoris
ca 1,5 l grönsaksbuljong (tillsätt svamp/örter efter smak)
2 schalottenlökar
1,5 dl vitt vin eller noilly prat
2 tsk honung
50 g smör
3 dl riven parmesan
3 msk olivolja
2 dl svamp att ha i risotton (tex.kantarell, karl-johan,trattkantarell, taggsvamp)
2 dl svamp att ha ovanpå
2 msk hackad persilja
svartpeppar och salt
 
Hacka schalottenlöken och 2 dl av svampen. Värm upp olivolja i en kastrull, värm upp buljongen i en annan kastrull.
Fräs löken och den hackade svampen i olivoljan tills svampen börjar knäppa, då tillsätter du risottoriset.
Låt riset "rostas" utan att få färg några minuter, tillsätt därefter vinet/vermothen och låt det koka in, därefter tillsätter du en slev av buljongen och låter den koka in under omrörning, fortsätt så här i ca 30 minuter eller tills riset börjar bli mjukt men ändå har en kärna. Stek under tiden resten av svampen i lite olivolja och smör tills de blir gyllenbruna och frasiga då tillsätter du hackad persilja och rör runt. Ta av kastrullen, tillsätt smör, parmesan, olivolja och smaka av med salt och peppar. Lägg på locket, låt den vila några minuter och servera toppad med stekt svamp.