Europeiska bankaktier rasar på börsen

2:00 min

Europeiska banker har rasat på bred front på börserna i dag. Oron beror framför allt på bankernas kopplingar till krisländerna i Europa, främst Grekland.

Nedgången för framför allt franska och tyska bankaktier har fortsatt och tilltagit i styrka i dag.  På Paris-börsen var Banken Societe Generale på minus 9 och BNP Paribas var på minus 14 procent under eftermiddagen. I Frankfurt gick det tyngst för Deutsche bank på minus 9 procent.

– Det här är en fortsättning på ras vi såg redan i förra veckan och det är naturligtvis en accelererande kris där man hoppas och förväntar sig någon form av besked, oklart vad, men klarhet, säger Mats Anderson, analytiker på mäklarföretaget Cheuvreux, om kursfallen.

Det som händer för de europeiska bankerna beror på de sydeuropeiska ländernas problem. När de som agerar på marknaden blir skeptiska till länders förmåga att betala sina lån, blir de också skeptiska till banker som är verksamma där. Och i dag har flera ekonomer talat om att Grekland skulle kunna tvingas till skuldavskrivningar redan i höst.

De stora rasen för framför allt franska bankaktier just i dag kan också kopplas till att de befaras få sänkt kreditbetyg på grund av sina kopplingar till Grekland.

Marknaden väntar nu på politiska besked om skuldkrisen som kan ge klarhet om var i systemet förluster kan uppstå, säger analytiker Mats Anderson:

– Kan man då genom politiska beslut skapa en större visibilitet genom den här dimman som jag försöker beskriva kan det här också ta och lugna ner sig.

Också svenska banker rasar på börsen i dag.

– Säljer man banker i alla andra länder så tar man också och säljer svenska banker. Det är väldigt svårt att gå helt åt sitt eget håll i en sådan här marknad. De svenska bankerna har klarat sig relativt bra, men visst, de tappar fortfarande mycket, säger han.