Lägre restaurangmoms välkomnas av branschen

Trots kritik mot förslaget presenterade regeringen i dag en halvering av restaurangmomsen nästa år, som en del i ett ungdomspaket. Kritikerna menar att det inte ger några fler jobb men branschen gillar regeringens satsning.

– Det blir bra för alla restauranger. Det blir mindre fusk, säger Sami Hanna, som äger en pizzeria i Jönköping.

Men vad ska du göra, ska du sänka priset på maten?

– Nej, man behöver inte göra det. Vi har redan bra priser, jag tror inte någon sänker.

Sami Hanna tror alltså inte att priserna kommer att gå ner när momsen på restaurangmat sänks från 25 procent till 12 efter nyår. En annan fråga är hur många jobb det ger men näringsminister Maud Olofsson kan inte ge något säkert svar.

– Det är jättesvårt att säga, i synnerhet som det ser ut nu med lågkonjunktur. Men vi beräknar att det både ger mer jobb, fler företagare och så stärker vi tjänstesektorn.

Vad är målsättningen? Hur många jobb ska det bli?

– Det nämns jättemånga siffror och jag tycker att det bådar ingenting till att säga olika siffror i den där delen. Jag tror att man ska lyssna till branschen själv, som ser en stor jobbtillväxt. De ser möjligheter i en momssänkning.

5,4 miljarder kronor kommer sänkningen av restaurangmomsen att kosta nästa år, vilket är den absolut största satsningen i regeringens kommande budget.

Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Tommy Waidelich tror inte på satsningen.

– Det är väldigt dyra jobb som skapas med den här restaurangmomsen, om det ens skapas några. Jag tycker att det är helt fel prioritering i dagens läge när vi har ett begränsat ekonomiskt utrymme, säger han.

Regeringen förlänger också satsningen på fler platser i yrkesvux och i yrkeshögskolan. Det handlar om 7 500 platser som blir kvar.

Även de 1 000 extra platserna på folkhögskolan blir kvar.

Från 2013 ska det också bli möjligt att jobba extra och slippa få sänkt socialbidrag.