Regeringen vill öka säkerheten vid domstolarna

1:38 min

Regeringen lägger i budgeten 15 miljoner kronor nästa år på att höja säkerheten i landets domstolar. Pengarna ska bland annat gå till fler larmbågar och säkerhetsvakter.

– Det är väldigt viktigt att man känner sig trygg i domstol och att medarbetarna känner sig trygga också. Vi har gjort en modernisering av lokalerna och arbetar med det men vi behöver komplettera, säger justitieminister Beatrice Ask.

Undersökningar visar att målsägare och vittnen ofta är mer rädda än andra, räcker verkligen den här satsningen då?

– Den här handlar om ganska konkreta åtgärder som kan behövas, dels i nya lokaler men framför allt i gamla som inte riktigt håller alla de moderna krav som man kan ställa.

Regeringen lägger alltså 15 miljoner kronor nästa år på att domstolarna ska kunna anställa fler vakter och installera fler larmbågar så att de kan kontrollera vad besökarna tar med sig in i domstolssalen. Från 2013 höjs summan till 30 miljoner kronor per år.

Det har förekommit olika former av överfall och hot i domstolarna de senaste åren. För ett par år sen gjordes en utredning om säkerheten vid domstolarna och det är den som ligger bakom regeringens förslag. Domstolsverket har räknat att ut att om alla domstolar ska nå den säkerhetsnivå som utredningen talade om, så kommer det kosta 93 miljoner kronor per år plus 75 miljoner i investeringar, alltså långt mer än regeringen nu är beredd att ge.

Men Beatrice Ask tycker ändå att den kommande satsningen är tillräcklig:

– Vi prövar ofta budgeten väldigt hårt och vi har gjort en bedömning av att det mest angelägna som man kan behöva göra, det kommer de här pengarna att rymma. Det tar också tid att installera och bygga upp en organisation som är bättre så att jag tycker att vi har gjort en ganska bra avvägning här.