Sveriges glaciärer smälter

1:46 min

De svenska glaciärerna har i år smält mer än på flera år. De mätningar som Stockholms universitet gör varje år visar att glaciärerna har ett riktigt dåligt år, berättar professor Gunhild Rosqvist som är föreståndare för Tarfala forskningsstation.

- Alla de svenska glaciärer vi undersökt har smält väldigt kraftigt i år, och det är över 20 stycken vi har tittat på, säger Gunhild Rosqvist. På vissa punkter har det smält fyra meter is.

Storglaciären på östsidan av Kebnekaise, som är den svenska glaciär som mäts allra mest, har på flera mätpunkter blivit flera meter tunnare bara i år. Eftersom mätningarna, som görs från Stockholms universitets station i Tarfala, ännu inte avslutats, så kan forskarna ännu inte säga om årets avsmältning varit rekordstor, men Gunhild Rosqvist menar att trenden är mycket tydlig.

- Nu har vi haft två år med så negativa värden för glaciärerna, så att trenden är att de smälter av i allt högre hastighet.

Nyligen konstaterades att Lantmäteriet får rita om fjällkartan över de sydligare delarna av fjällkedjan eftersom glaciärerna där minskat så mycket de senaste decennierna.

Gunhild Rosqvist och hennes glaciologkollegor har i år även varit i Sarek och för första gången på tre år mätt glaciärfronternas positioner där och även i Sarek är det tydligt att glaciärerna gått kraftigt tillbaka.

Och glaciären som täcker Sveriges högsta berg Kebnekaises sydtopp har också tunnats ut ytterligare ett par meter i år. När Sydtoppen mättes för en tid sen var den  2 101 meter hög, bara fyra meter högre än Kebnekaises nordtopp som inte är istäckt. Om trenden med snöfattiga vintrar och milda somrar i norr håller i sig kommer Sverige alltså inom bara några få år att få en ny högsta topp i landet.