Høyre och Arbeiderpartiet valsegrare i Norge

I de norska valen till kommuner och fylken gör Høyre och Arbeiderpartiet ett av sina bästa lokalval någonsin och högerpopulistiska Fremskrittspartiet gör sitt sämsta lokalval sedan 1991.

– Det är ett fantastiskt resultat och det visar att vi har klarat att lyfta oss dom senaste åren, säger Høyres partiledare Erna Solberg på valnatten.

Med runt 28 procent av rösterna i Norge gör borgerliga Höyre sitt näst bästa lokalval någonsin. Man ökar med närmare 9 procentenheter jämfört med de förra lokalvalen för fyra år sedan.

Terrorattackerna i somras startade ett demokratiskt tryck som har höjt valdeltagandet något jämfört med tidigare lokalval och det är tydligt att Höyre gynnats av de extra rösterna.

Arbeiderpartiet gör också ett bra val, sitt bästa lokalval på 24 år faktiskt, går framåt i flera kommuner och får sammanlagt närmare 32 procent av rösterna.

Den stora förloraren är högerpopulistiska Fremskrittspartiet som tappar drygt sex procentenheter.

Även småpartierna, Venstre undantaget, har gått dåligt.

Under valkvällen meddelade dessutom Socialistisk Venstrepartis partiledare Kristin Halvorsen att hon avgår till våren efter 15 år som partiledare.

Arbeiderpartiets ledare, statsministern Jens Stoltenberg, var trots allt rätt nöjd även om partiet inte lyckades ta makten från de borgerliga i det politiskt viktiga Oslo och sträckte på valnatten ut en hand mot partierna på mitten för ökat samarbete.

– Vi har vår dörr öppen för att samarbeta med Centrum,  vi samarbetar med mittenpartier i flera kommuner redan i dag, men vill gärna samarbeta i ännu fler kommuner, sa Jens Stoltenberg.