Missnöje med de spanska besparingarna

1:46 min

Spanien får nya varningar om att besparingarna i de offentliga finanserna måste gå raskare. Denna gång är det kreditvärderingsinstitutet Moody's, som skriver att resultaten är alltför skrala.

De mäktiga, självständiga spanska regionerna spar inte såsom de lovat regeringen i Madrid, skriver Moody's. De attackerar inte tillräckligt aggressivt sina skeva lokala finanser.

Det kommer kanske att betyda att skarpare sparpaket måste sättas in för statens del för att kompensera de usla resultaten i regionerna.

Redan vid halvårsskiftet juni-juli var det sammantagna underskottet i budgetarna för de 17 regionerna uppe i 1,2 % av BNP, medan målet, som var satt för hela året 2011 är 1,3 procent, obetydligt mer.

Detta håller inte, varnar Moody's, som redan i slutet av juli nedvärderade sex regioner som låntagare, bland andra det mäktiga Katalonien med Barcelona som huvudstad. 

Många av dessa autonoma regioner har sålt ut tillgångar och försökt driva på husförsäljningen med hjälp av ändrade skatteregler, men tempot är alldeles för lågt och skulderna växer. Valencia är värst ut med Katalonien i hasorna. 

Varningarna är inte nya, men kommer nu obekvämt för de politiska partierna, som går in i en valkampanj inför parlamentsvalet den 20 november.

I måndags kom en opinionsmätning som visade att högerpartiet PP har ett försprång med drygt 14 procentenheter mot de regerande socialisterna och premiärminister Zapatero.

EU:s konkurrenskommissionär sa häromdagen att risken fortfarande finns att fler länder kommer att behöva nödlån, kanske Spanien eller Italien.