Barnen i Oslo

"Jag kan inte glömma den 22 juli"

28 min

- Allt som hände var så dystert och overkligt, jag blev ledsen och det gjorde väldigt ont i  hjärtat, berättar Sara Yagci.

Det regnar i Oslo när Barnens reporter Ylva Mårtens besöker Töyen skola. Skolgård är alldeles svart och blank. Ylva har varit i Töyens skola förut, för två år sen och intervjuat barn, men då var det vår, 17 maj och solen sken. Men nu ska hon träffar hon barn och unga för att om prata om 22 juli. Det känns svårt, men skolan tycker att det är bra att vi vill berätta om händelserna även i Sverige. I programmet får vi höra 12-åringa Sara Yagci berätta om sina tankar kring den 22 juli

Sara och hennes familj bor mitt i Oslo i stadsdelen Grönland som bara ligger en tunnelbanestation från regeringsbyggnaderna. I Grönland är människor med utländsk bakgrund i majoritet och i Saras skola har 95% av eleverna ett minoritetsspråk som modersmål.

Ladda ner

- Jag är inte anhörig, men jag får ändå ont i hjärtat. Det var många ungdomar som blev dödade, dom fick inte leva sina liv. Dom hade ju ett långt liv framför sig, men dom kom inte ens halvvägs. Ungdomarna på Utöya hade precis börjat förstå livet.  Detta borde inte ha skett, säger Sara.

Sara Yagci och hennes lärare Line Huseby ska gå till domkyrkan, för Sara vill lägga ner en text hon skrivit om den 22 juli. Sara har inga ord för vad hon känner för gärningsmannen. Hon berättar att han inte tyckte om utlänningar, att han var kritisk till hur Norge styrdes, men att inget av det som han ville skulle ske,  kommer att hända. Han försökte fixa allt med våld, istället borde han ha sagt sin egen mening precis som alla andra.

Nästa vecka kommer ytterligare ett program med barn och unga om händelserna den 22 juli. Då medverkar  bl a två medlemmar från AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund. Reporter i Oslo Ylva Mårtens.

Musiken i programmet:

Mitt Lille Land med Kim Larsen

Till ungdomen av Nordahl Grieg

What are the words med Chris Medina