Barnen i Oslo

"Vi kan inte glömma den 22 juli"

Einar Bardal och Marte Andrea  Skretteberg går första året på gymnasiet, men framförallt är de medlemmar i AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund. Einar var på Utöya den 22 juli, men det var inte Marte Andrea. Barnens reporter Ylva Mårtens lovar Einar att inte ställa några frågor om hur det var på Utöya, men om han ändå tycker att frågorna kommer för nära så behöver han inte svara. Marte Andrea är ledare för AUF Västra Aker. Marthe Andrea blev politiskt aktiv när hon var 14 år. 

Einar berättar att han följde med en kompis till Utöya sommaren 2010 för han hade hört att det var ett bra ställe att träffa någon att bli kär i. Utöya låg högst på listan över bra  datingställen.  Och så blev han intresserad av politik där.  Den viktigaste politiska frågan för AUF nu är integration, säger  Marthe Andrea och berättar om en dricka-te-kampanj. Den går ut på att norska och muslimska ungdomar bjuder varandra på te, träffas och pratar.

I programmet medverkar också Abou Coulibaly som går i 7an i Töyen skolan i Oslo. Han trodde det var åskan som mullrade, så han väntade på regnet och fler smällar, men det kom inga. Mina Falih går i samma klass. Alla skolor i Norge fick i uppdrag att prata om 22 juli när höstterminen började. I Töyen skolan var detta extra viktigt eftersom barnen där  bor i stadsdelen Grönland som ligger mitt i Oslos innerstad, många barn hörde bomben och kanske var de ensamma hemma när deras föräldrar arbetade.

Barnens reporter åker till NRK dvs Norsk Rikskringkasting och träffar redaktionschefen för Supernytt, Hildri Gulliksen, för att fråga hur Superredaktionen tänkte den 22 juli. 

- Vi sparade inte på fakta. Vi måste vara tydliga. Så formulerar Hildri Gulliksen sin redaktions uppdrag. Frågor som ställdes var: Hur kan detta ske? Ska vi vara rädda nu? Kan vi lita på polisen? Ska vi bara sörja nu eller får vi gå ut och leka. Den första tiden efter den 22 juli förändrades alla tv-tablåer, program utgick.  Men barnprogrammen var kvar för att barnen skulle känna att något var som vanligt.

Super-redaktionen gjorde också ett speciellt program inför skolstarten  - att titta på i skolan. Där intervjuades den norske statsministern Jens Stoltenberg och han pratade om hur Norge förändrats men också om vad barn och ungdomar gjort.