Turkiets inflytande ökar efter arabiska våren

1:52 min

Turkiets premiärminister Tayyip Erdogan har fått en hjältes välkomnande i Egypten, startpunkt för en rundresa i den arabiska vårens länder med fortsättning i Tunisien och Libyen.

Det jublades på Kairos flygplats sent i går kväll då den turkiske premiärministern välkomnades som en av den arabiska vårens hjältar med porträtt i kolossalformat och banderoller som hälsade "stort välkommen från dina bröder" och "Turkiet och Egypten hand i hand mot framtiden" och till nytt jubel grep Erdogan en mikrofon och svarade på klingande arabiska "fred vare med er".

Turkiet har under den arabiska våren klivit fram som östra medelhavsregionens, Levantens, nyckelnation, med stöd åt de folkliga revolterna och ökande kritik mot Israel, populärt på arabvärldens gator, med allt fler som jämför Erdogans Turkiet med Egypten en gång under pan-arabisten Nasser.

Erdogans besök i de tre revoltländerna blir en barometer för just hur populär han är, samtidigt som USA:s president Barack Obamas fortsatt oreserverade stöd till Israel eroderat dennes popularitet och inflytande i regionen.

För första gången är också Turkiet och Egypten förenade mot Israel. Det beskrivs som den viktigaste regionala politiska omkastningen sedan Camp David, eller rent av sedan Turkiets erkännande av Israel 1949.

Just Israels tilltagande isolering, de demokratiska revolterna i arabvärlden, arabstaternas svaghet och USA:s krympande inflytande i regionen bidrar till Turkiets växande inflytande politiskt och kommersiellt, turkiska företag sköter nu till och med sophanteringen i Bagdad.