Miljöpartiet ställer sig bakom sänkt krogmoms

1:49 min

Regeringen kommer att få i genom det kritiserade förslaget om sänkt restaurangmoms efter årsskiftet. Miljöpartiet gör i dag klart att de inte tänker fälla förslaget. Därmed finns en majoritet i riksdagen.

– Vi ser ju i grunden positivt på lättnader i tjänstesektorn som restaurangmomsen, så vi tänker självklart inte arbeta för att fälla ett sånt förslag i riksdagen, säger Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Det blir inga käppar i hjulet? Då stödjer ni restaurangmomsen?

– Ja, vi tänker inte fälla restaurangmomsen om det förslaget kommer i budgeten som regeringen har aviserat.

Miljöpartiet ger alltså ett tydligt besked, vilket innebär att regeringens förslag om halverad restaurangmoms efter nyår kommer att gå igenom i riksdagen.

Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet drev i slutet av valrörelsen förra året förslaget om att sänkt restaurangmoms. Men Socialdemokraterna har i dag tydligt nedprioriterat förslaget och vill istället lägga pengarna på annat.

– Det är väl ingen hemlighet att Socialdemokraterna inom det rödgröna samarbetet inte var jättepositiva till sänkningar av moms eller lättnader inom tjänstesektorn. Det är Miljöpartiet som har drivit hårt att man också ska ha kostnadssänkningar på arbete för att stimulera och få mer jobb helt enkelt, säger Åsa Romson.

Restaurangmomssänkningen har kritiserats för att vara dyr. Den kostar statskassan 5,4 miljarder kronor nästa år, och det är osäkert om det skapar några nya jobb alls.

Men för Miljöpartiet har frågan också en miljöaspekt, säger Åsa Romson.

– Vi tror att det är viktigt att vi ger stöd just där folk jobbar och gör tjänster än att vi stödjer en ekonomi som bara går ut på att producera fler och fler saker, vilket också kan få stora miljövinster.

Åsa Romson tycker det är bra att regeringen nu på ett annat sätt verkar satsa på mer säkra kort.

– I det läge som Sverige har med en minoritetsregering och med den debatt som har varit i riksdagen när det gäller ett ytterligare jobbskatteavdrag, där det fanns ett väldigt tydligt motstånd från en majoritet i riksdagen, är det naturligtvis bra om de gör reformer som de har bredare stöd för i riksdagen.

Det blev inget jobbskatteavdrag men det blev en sänkt restaurangmoms för att Miljöpartiet vill ha det, eller?

– Ja, så kan man ju se på det hela, säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.