Terrorhärvan i Göteborg

Tre män häktade - en släppt

1:24 min

Tre av fyra män häktades idag av Göteborgs tingsrätt misstänkta för förberedelse till mord. Den fjärde mannen som varit anhållen släpptes av tingsrätten. Nu väntar överklagan till hovrätten.

Den fjärde mannen släpptes av tingsrätten med motiveringen att det inte finns tillräckliga skäl för en häktning.

När de fyra greps av nationella insatsstyrkan var brottsmisstanken förberedelse för terrorbrott. I häktningsframställan till Göteborgs tingsrätt är dock rubriceringen förberedelse till mord.

Utredarna har hela tiden varit mycket förtegna om vad det handlar om. Rapportering under dagen minut för minut:

08:50
Ett tiotal journalistrer och fotografer väntar på att få bli insläppta i en av tingsrättens säkerhetssalar.

08:56
Fyra män kommer att ställas inför häktningsdomaren i dag. Först ut är en 23-årig man från Västra Frölunda. Det kommer vara fyra separata häktningsförhandlingar, klockan 9,10, 11 och 13.

09:08
Några minuter efter nio blev journalister och åhörare insläppta till tingsrättens säkerhetssal. Efter ytterligare 3-4 minuter begärde åklagaren stängda dörrar vilket rätten beviljade.

09:10
Under de få minuter häktningsförhandlingen var öppen hann åklagaren förklara att hon begär den 23-årige mannen häktad som misstänkt för förberedelse till mord. 23-åringen som satt bredvid sin advokat var klädd i svarta kläder och nekade via sin advokat till misstankarna. Han förklarade också att han motsatte sig häktningen och att åklagaren ska kunna ålägga honom restriktioner under tiden i fängsligt förvar.

09:20
Häktningsförhandlingen pågår bakom stängda dörrar. Återkommer när tingsrättens beslut har meddelats.

09:40
Fortfarande inga besked från tingsrätten i Göteborg. En timme är vikt för varje häktningsförhandling. I foajen utanför tingsrättens säkerhetssal väntar journalister och fotografer och någon enstaka privatperson.

10.00
Nu skulle egentligen den andra häktningsförhandlingen ha påbörjats, men den första är ännu inte avslutad.

10:12
Rätten överlägger just nu. Det innebär att rättens ledamöter pratar ihop sig för att så småningom komma med ett beslut som väntas inom kort.

10:15
23-åringen häktas med restriktioner. På sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord.

10:20
Försvarsadvokat Urban Gillborn är belagd med yppandeförbud och kan inte gå in på vad hans klient är misstänkt för att ha gjort. Men han tycker skälen för häktning är vaga och överväger att överklaga tingsrättens besult. Han ska nu prata med sin klient för att bestämma hur de ska göra.

10:22
Nu inleds häktningsförhandling nummer två, mot en 26-årig man bosatt i Angered. Han motsätter sig att förhandlingen ska hållas bakom stängda dörrar men rätten går på åklagarens linje. Även 26-åringen är misstänkt för förberedelse till mord.

11:19
Häktningsförhandlingen vad gäller person nummer två pågår fortfarande.

11:32
Tingsrätten är rejält försenad. Klockan 11 skulle egentligen den tredje häktningsförhandlingen ha startat men fortfarande pågår den andra, som berör 26-åringen från Angered.

11:54
Häktningsförhandling två tycks ta längre tid än den första. Fortfarande inget beslut från tingsrätten. Advokat Urban Gillborn sa i en kommentar att det är beklagligt att han inte får säga något för pressen och försvara sin klient. Eftersom han inte får tillbakavisa och förklara hur det egentligen ligger till så misstänker folk i gemen hans klient än starkare.

13:07
26-åringen från Angered blir häktad. Det beslutade tingsrätten efter en oväntat lång häktningsförhandling bakom stängda dörrar.

13:29
Just nu pågår häktningsförhandlingar mot den tredje mannen, en 25-åring från Gamlestaden. Även denna häktningsförhandling sker bakom stängda dörrar. Tingsrätten har valt att hoppa över lunchen för att försöka komma ifatt.

14:56
Rättens kvarna mal långsamt. Men nu är även den tredje mannen, en 25-åring från Gamlestaden häktad på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord. Nu har rätten tagit en paus på 15 minuter.

15:00
Även 25-åringens advokat Eva Henrikson är liksom övriga advokater starkt kritisk till polisens och åklagarens agerande. Det åklagaren påstår är högst ett bötesbelopp menar Eva Henrikson och konstaterar att det är lätt att bli häktad i Sverige.

15:32
Vice chefsåklagaren Agneta Hilding-Qvarnström bekräftar i en intervju med Ekot att det handlar om förberedelse till mordförsök riktat mot en (1) person.

16:02
Nu kommer tingsrättens beslut om person fyra som släpptes fri.

Direktrapporteringen från tingsrätten är avslutad.

Eva Henriksson, 25-åringens försvarare, sa till TT direkt efter häktningen att hon tänker överklaga beslutet. Ulf Ahlstedt, 26-åringens advokat, hade sent på onsdagseftermiddagen ännu inte kommit fram till något med sin klient om den saken. Enligt Ulf Ahlstedt är det sällsynt att hovrätten ändrar ett beslut om häktning.