Fackförbunden och Saab

Unionen vill skjuta upp förhandling

0:52 min

Fackförbundet Unionen är villigt att Saabs konkursförhandling skjuts upp om inte hovrätten har behandlat klart Saabs rekonstruktionsansökan innan den 26 september.

Om hovrätten inte har behandlat klart Saabs rekonstruktionsansökan när det är dags för konkursförhandling i Vänersborgs tingsrätt kommer fackförbundet Unionen försöka medverka till att förhandlingen skjuts upp, säger chefsjuristen Martin Wästfelt till P4 Väst.

– Men det är Saab som måste begära uppskov. Vi har sagt till bolaget att om man begär uppskov, utifrån skälet att rekonstruktionsansökan ännu inte är prövad i hovrätten, kommer vi att medverka till att man får ett uppskov, säger Martin Wästfelt till P4 Väst.

Så ni vill hjälpa till att få det här uppskovet?

– Det kan man säga. Vi har öppet kommunicerat, både till våra medlemmar och till bolaget, att det finns de här möjligheterna. Det här (konkursansökan) ligger inga hinder i vägen. Sedan är det Saab som måste begära uppskov och då kommer vi att medge det.

Men ni tycker i alla fall att det är viktigt att hovrätten får säga sitt innan det blir en konkursförhandling?

– Ja det är vår linje, absolut. Det var också skälet att vi såklart inte gick in när prövning pågick i tingsrätten, vi hade ju kunnat göra det. Så den linjen har vi, ingen tvekan om det.