Danmark väljer mellan rött och blått

Det danska folketingsvalet står mellan två block. Utmanarna från det röda med socialdemokrater och vänster mot det sittande blå med högerliberala Venstre och Konservative.

Sedan 2001 har statsminister Lars Lökke Rasmussen regerat Danmark i en blå allians.

Men för första gången kan oppositionen ta över. Socialdemokraterna, vänsterpartiet Socialistisk folkeparti med stöd av vänsterradikala Enhedslisten och socialliberala Radikale leder i opinionsundersökningarna.

Tisdag kväll hölls den sista stora valdebatten i dansk tv där alla partier deltog, i kommentarerna på nätet efter debatten sticker två partiledare ut mer än andra statsministern Lars Lökke Rasmussen och vänsterradikala Enhedslistens partiledare Johanne Schmidt Nielsen.

 domineras av hyllningar för statsministern, som beskrivs som bäst hittills och mycket personlig. Han talade bland annat om sin cancersjuke far. Enhedslistens Johanne Schmidt Nielsen kallas för smart och dominerade debattscenen.

Alla partiledarna fanns uppställda under tvdebatten och  i tidningskommentarer får debatten mycket positiv kritik.

Från partiledarna var det också överlag godkänt:

– En riktigt bra debatt där alla fick plats att markera sina synpunkter, sa Lars Barfoed, ledare för Konservative.

Margrethe Vestager, ledare för socialliberala Radikale tyckte att frågorna var bra, men saknade miljö och klimatämnet.

Socialdemokraternas Helle Thorning-Schmidt, som kan bli Danmarks nästa statsminister var också nöjd med debatten:

– En bred valkamp och vi har kunnat diskutera många frågor som utbilding, sjukvård, framtiden och hur vi ska få danskarna att arbeta mera, säger hon.

Hon är nöjd med att det inte varit en valkampanj där olika partier kommit med löften om gåvor till danskarna utan snarare har hennes parti velat presentera vilka krav som ställs på danskarna för att klara landets ekonomiska situation.

Det främlingsfientliga Dansk Folkeparti lär enligt de flesta opinionsundersökningarna få minskat inflytande och färre röster. Men partiledaren Pia Kjaersgaard gillade också slutdebatten:

– Jag tycker det gick utmärkt. Helle Thorning-Schmidt kunde inte svara på frågorna och det var ett stort problem så här nära inpå valet, säger hon till DR, Danmarks radio.

Regeringspartiet Venstres ledare Lars Lökke Rasmussen:

– Jag anser att vi är skyldiga att ge danskarna konkreta svar och jag löper hellre risk att inte bli statsminister än att försöka mig på att fiffla mig till posten genom att hålla undan problemen, säger Lökke Rasmussen.

Han lämnar avgörandet till danskarna på torsdag.