Bakgrund Danmark: Partierna i danska valet

Nio partier ställer upp i folketingsvalet. De representeras på valsedeln med en bokstav. Samma bokstav används på valsedeln och i de danska nätsidornas opinionssidor. Dessutom finns några lokala partier för Färöarna och Grönland. Det här är partierna:

A står för Socialdemokraterne tillhör blå blocket och är socialdemokratiskt. Partiet dock berett till samarbete över blockgränsen med Dansk Folkeparti föratt rädda systemet med förtida pension vid 61 års ålder, så kallat efterlönen. Partiledare: Helle Thorning Schmidt.

B står för Det Radikale Venstre, det mesta mittenpartiet Danmark har. Kommer ingå i röda socialdemokratiska blocket. Vill sänka skatter och bidrag. Driver en rätt livstilsliberal linje, och är tillsammans med Konservative villigt att göra upp om den ekonomiska politiken över blocken för att förhindra att Danske Folkeparti skall få inflytande.

C står för Det Konservative Folkeparti ingår i blå blocket och har den mest liberala ekonomiska politiken. De har grön som partifärg.

F står för Socialistisk Folkeparti,  mer vänster än socialdemokraterna.  Partiledaren var den i vänsterblocket som i valrörelsen först öppnade upp för post-val-uppgörelser med Dansk Folkeparti.

I står för Liberal Alliance. De har orange partifärg ett uppstickarparti på högerflanken som består av missnöjda liberaler. Partiet går till val på färre förbud och ekonomiska reformer.

K står för Kristendemokraterne. Pytteparti som gillar landsbygden. Som en korsning mellan svenska centern och kristdemokraterna.

O står för Dansk Folkeparti – lierar sig med de flesta, populistiskt och gillar blonda urdanskar, men kritiska till invandrare.

V står för Venstre, det största högerpartiet i det blå blocket,  regeringsbärande. Partiledare och statsminister  Lars Lökke Rasmussen

Ø står för Enhetslisten. Ett rödgrönt socialistiskt miljöparti ungefär. Ingår i det röda blocket och har en populär partiledare Johanne Schmidt Nielsen.

Dessutom finns det ett antal lokala partier för representanter från Grönland och Färöarna. Av de 179 platserna i folketinget viks två från vardera område för Grönland och Färöarna.

– Något som kan bli avgörande om valet blir jämt, det hände 2007 att de så kallade Atlantmandaten fick stor betydelse, säger vår Nordenkorrespondent Jenny Sanner-Roosqvist.

För att stora städer som Köpenhamn inte ska få för stor vikt i valet finns det 135 kretsmandat och 40 tillägsmandat, som kan motsvara de svenska utjämningsmandaten.

Den absolut sista tvsända debatten sänds ikväll då möts de största partiernas ledare Helle Thorning Schmidt och Lars Lökke Rasmussen.

I kommersiella tv:n blir det en sista partiledardebatt också ikväll.