16 SEPTEMBER 2011

Cykeln – praktiskt fordon eller moderiktigt livsstilsattribut?

54 min

Hur ska cykelkläder egentligen se ut? I veckans STIL ger vi oss ut bland cyklar, och modet som har följt i dess hjulspår. Redan med det sena 1800-talets velocipeder kom råd om lämplig klädsel vid framfart med detta nya transportmedel. För vad ska man ha på sig när man cyklar? Det är en frågeställning som är lika aktuell nu, som då. I veckans program tar vi en titt på hur cykelklädsel faktiskt satte skjuts på modet, inte minst för kvinnor.

Kanske är frågan om vad man ska ha på sig då man cyklar än mer aktuell idag. Fler av oss cyklar, och inte bara i Sverige. I storstäder som London och New York uppmuntras miljövänlig cykling och nya, och längre och bredare, cykelbanor blir allt fler. Somliga hävdar att cykelbanorna har blivit en ny sorts catwalk, en plats att visa upp sig, och sin ”outfit” på. Och inte minst att visa att man är modern och medveten person som förstår sig på att förena funktion, form och trend. Sportigt chic. Flera undersökningar visar på att antalet kvinnliga cyklister ökar mer än de manliga, men det är framför allt på den manliga sidan som man kan se en ökning av plagg som kan kallas för – moderiktiga. Kanske behövs riktlinjer? Fortfarande.

Redan 1894 kunde man i skriften Den moderna velocipeden och dess ryttare, av Adolf Östberg läsa råd till män som löd: ”Är ni ute i affärer på er velociped, är civil dräkt att tillråda. Den lätta sportdräkten med knäbyxor passar icke alla och är icke alltid tillämpligt”. Kort sagt knorrades det redan för över hundra år sedan över mäns bristande stil på cykel. Något som så sent som förra veckan aktualiserades av Svenska Dagbladet. I serien ”Stockholmsnatt” lanserade de uttrycket ”memis” (medelålders män i lycra) om de män som susar fram längs cykelbanorna iklädda – inte alltid så smickrande– korvskinnstajta stretchfodral.

Kanske kan vi ana en ljusning? Det växande intresset för cykling världen över börjar synas även i modevärlden. Det svenska märket J. Lindeberg har till exempel tagit fram en cykelkostym och cykelmärket Bianchi  har gett sig på att designa kostymer. Hur tänker de? Det har vi kollat upp i veckans STIL.

Men framför allt kom cykeln att snabba på utvecklingen av kvinnors kläder. ”Förnuftet kommer att segra. Cyklistens bekväma garderob kommer att få den konventionella kvinnodräkten att te sig absurd och obegriplig”. Det skrev den kända och framstående amerikanska kvinnorättskämpen Frances Willard 1895 i en artikel med rubriken ”Hur jag lärde mig att cykla”. Alternativa kläder till den begränsande 1800-tals dräkten med lång kjol och snäva liv, började komma. I programmet får vi höra mer om det, och om Amelia Bloomer, en pionjär när det gällde byxor.

Vi har även talat med Anna Haupt och Terese Alstin, två industridesigner som i veckan fick  ett av världens mest prestigefyllda designutmärkelser av den danska organisationen Index. Och det för en – cykelhjälm. Och så har vi varit i Köpenhamn och träffat Mikael Colville-Andersen, som brukar kallas för Danmarks största cykelambassadör. Han driver bloggen ”Cycle Chic Copenhagen”, en blogg som har fått många efterföljare. Där dokumenterar han Köpenhamns cykelliv genom bilder på helt vanliga människor, i helt vanliga kläder. Budskapet: Det spelar ingen roll vad du bär för kläder, eller vilken sorts cykel du har. Det viktigaste är att du cyklar.

Veckans gäst är Claes Juhlin, modechef på tidningen King.