Tävling vecka 37

Råvaran som vi söker den här veckan njuts gärna som primör kokta med bara lite smör. Som primörer under sommarmånaderna säljs de med blast. Som ju också kan ätas, fast de flesta nog vrider av och slänger det.

Denna råvara ska man vara mycket försiktig när man hanterar. Annars kan den lämna outplånliga spår efter sig. Ett tips är att behålla lite blast och inte skada eller skala den innan kokningen.

Råvaran kan också ätas rå, läggas in, koka med i grytor eller soppor, eller göras risotto på.

Den innehåller mycket nyttigheter, bl a antioxidanter.

Råvaran finns i flera olika färger och ändrar då namn en aning.

Vad tror du att det är för råvara? Skicka svaret till Meny, Sveriges Radio, 405 13  Göteborg, eller maila till meny@sr.se. Rätt svar får ni i nästa veckas program. Och vinnarens namn avslöjas efter nästa veckas program och på hemsidan.

Rätt svar: Rödbeta, gulbeta, vitbeta, polkabeta. Färgämnet kan lämna outplånliga spår efter sig. Behåll lite blast och skada inte ytan innan kokningen.
Vinnaren denna veckan är Anders Levelius i Stockholm. Vi skickar en fin kokbok. Grattis!