Ur arkivet: Dawit Isaak

12 min

För 5000 dagar sedan fängslades den svensk-eritreanske författaren och journalisten Dawit Isaak i Eritrea, tillsammans med flera andra journalister. Den långa kampen för hans frihet har kantats av många mediala kampanjer, politisk spänning och grusade förhoppningar.

Hör fler klipp om Dawit Isaak ur arkivet längst ner i artikeln

Dawit Isaak föddes 1964, i det land som 29 år senare skulle utropas till staten Eritrea. Självständigheten från Etiopien föregicks av ett blodigt befrielsekrig vilket gjorde att Dawit flydde stridigheterna och kom till Sverige och Lerum 1987. Han blev svensk medborgare 1992.

När Eritrea blev självständigt 1993 återvände Dawit Isaak och blev så småningom delägare och reporter på landets första oberoende tidning Setit. 1998 blossade oroligheterna åter upp i landet och Dawit tog med sin familj tillbaka till Sverige.

2001 reste Dawit tillbaka till Eritrea. Oppositionen i landet krävde demokratiska reformer och kritiken publicerades i den fria pressen. Publiceringen ledde till att Dawit, tillsammans med ett antal andra journalister och politiker, greps i ett försök från diktaturen att tysta sina kritiker.

De gripna har nu suttit fängslade i tio år utan vare sig formella anklagelser eller rättvisa rättegångar. Hemma i Göteborg har Dawits hustru, tre barn och bror fått lära sig att leva med ovissheten.

Fallet Dawit Isaak har blivit en politiskt infekterad fråga som har lett till försämrade relationer mellan Sverige och Eritrea. De försämrade relationerna märktes också i praktiken när ett möte om pressfriheten i Eritrea i Stockholm urartade i tumult efter att anhängare till regimen i Eritrea och oppositionella hamnat i diskussion i april 2004.

Dawit Isaaks fängslande fick till en början inte särskilt mycket uppmärksamhet i svenska medier. Men 2009 exploderade plötsligt intresset, mycket tack vare kvällstidningarna. Men vad leder kampanjerna till? Och kan det inte bli för mycket av det goda?

Många har kämpat för Dawit Isaaks sak genom åren. Örgrytes allsvenska fotbollsklubb ÖIS tar ställning för Isaak och de andra fängslande journalisterna, och tar upp frågan i matchsammanhang.

Den 19 november 2005 släpptes Dawit Isaak ur fängelset. Han ringer hem till sin familj i Göteborg, som knappt kan tro att det är sant. Glädjen blev dock kortvarig. Dawit greps efter tre dagar och enligt landets informationsminister hade han bara fått permission för en hälsokontroll.

Sedan dess har ingen hört något från Dawit och varken svenska myndigheter eller internationella organisationer har fått tillstånd att besöka honom.