Sarkozy och Cameron hyllas på besök i Libyen

2:18 min

Ledarna för Frankrike och Storbritannien besöker i dag Tripoli och Benghazi i Libyen för att gratulera det nya Libyska ledarskap de själva bidragit till. För både Sarkozy och Cameron är det här ett slags segervarv. Båda var starka förespråkare av den Nato-bomb-kampanj som har fått skarp kritik, men som ändå har varit avgörande i att tvinga Kadaffi på flykt.

I Libyen är det framförallt Sarkozy som uppfattas som den som var pådrivande inom Nato för att få bort Kadaffi och nu anländer han till Libyen för att bland annat ta emot folkets hyllningar.

Men Libyens nya ledare varnar samtidigt för att hårda strider fortfarande är att vänta, i städer som Kadaffis födelsestad Sirte och oasen Sabha i söder. Övergångsrådet kommer att be Frankrike och Storbritannien om ytterligare vapen.

Kadaffi är ännu på fri fot och det finns inget som tyder på att han har lämnat landet. Tvärtom sa hans talesman i går att den 69-årige ledaren är vid gott mod, att striden är långt ifrån över och att Kadaffi självklart befinner sig i Libyen.

Att Sarkozy och Cameron tvingas åka till både Tripoli och Benghazi är ytterligare ett tecken på det nya Libyens svårigheter. Landet är splittrat och stora delar av det nya ledarskapet kommer från östra Libyen, där de sedan många månader finns etablerade i Benghazi.

Men i västra Libyen finns de olika framgångsrika rebellförbanden, de som befriade Tripoli och nu i vissa fall anser sig ha större rätt till makt och inflytande än Benghazipolitikerna.

    

Förutom den geografiska splittringen finns också en oro över hur stort inflytande Libyens islamister ska få över landets framtid. Övergångsrådets fromme ordförande Mustafa abu Jalil, med bönemärke i pannan, sa häromdagen att Libyens islam är en moderat islam.

Men samtidigt har flera framstående islamister, bland andra den populäre politikern Ali Sallabi och den tidigare al-Qaida-allierade jihadisten, Abdel Hakim Belhadj, stärkt sina positioner nu under övergångsskedet.

Det här är ett mönster som oroar vissa bedömare, dock inte USA, vars sändebud Jeffrey Feltman i går under ett besök i Tripoli uttryckte både optimism inför Libyens väg mot demokratisk pluralism och sitt fulla förtroende för landets nationella övergångsråd.