Ubåtsjakt nära Göteborg

0:52 min

Försvarsmakten undersöker just nu om det pågår någon form av främmande undervattensverksamhet väster om Göteborgs hamn. Flera militära enheter finns på plats i sökandet.

Uppgifterna om iakttagelsen, som ska ha gjorts av en trovärdigt uppgiftslämnare, undersöks just nu av marinen som nu har flera fartyg i området.  Enligt flera uppgiftslämnare är det hög aktivitet i norra skärgården.

– Man håller just nu på att undersöka en rapport som kommit in från en privatperson om en eventuell främmande undervattensverksamhet, säger informationschefen vid tredje sjöstridsflottiljen Jimmy Adamsson till P4 Göteborg.

Försvarsmakten går inte in på vilken slags undervatten-verksamhet det är eller var man rent geografiskt söker. Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona, fjärde sjöstridsflottiljen och amfibieregementet i Berga utanför Stockholm finns på plats i Göteborg med fartyg och personal för att undersöka uppgifterna.

Undervattensverksamheten ska ha skett tidigare i veckan och försvarsmakten undersöker just nu om det finns någon verksamhet kvar där ute i vattnet väster om Göteborgs hamn.

– Vi ser allvarligt på det eftersom det startat en operation här och det är också det som gör att jag inte kan kommentara mer eftersom operationen pågår. Vi tar uppgiftslämnaren och de uppgifter som lämnats på stort allvar och det är därför vi också startat detta, säger Jimmy Adamsson.

Andreas Kron
andreas.kron@svrigesradio.se