Strömsnäsbruk

Transcom varslar samtliga 200 anställda

1:40 min

På eftermiddagen i dag blev de anställda på callcenterföretaget Transcom i Strömsnäsbruk informerade om uppsägning. Det är alla 200 anställda som varslas.

Transcom i Strömsnäsbruk har i huvudsak unga anställda och ett av skälen till att företaget måste varsla är att det inte finns tillräcklig rekryteringsunderlag på orten, förklarar Transcoms VD i Sverige Johan Eriksson.

– Det har inget med personalens produktivitet i Strömsnäsbruk att göra. Vi gör det av kostnadsmässiga skäl och även det geografiska läget har betydelse. 

Stordrift ett måste
– Om vi ska bedriva en effektiv verksamhet i den här branchen så är det viktigt att driva i stor drift. Just i Strömsnäsbruk och dess närområde så finns inte de förutsättningar för att bygga upp verksamheten till den storlek som behövs för att vi ska kunna vara riktigt effektiva. Det är en väldigt liten ort som inte har rekkryteringsunderlaget, fortsätter Johan Eriksson.

– Vi är i behov av både fast och flexibel personal som arbetar mer på timbasis för att skapa mer effektivet. De förutsättningarna är större på våra andra verksamhetsorter, tillägger han.

Kommunledningen kräver ansvar
Drygt hälften av de anställda bor i Markaryds kommun och kommunledningen har reagerat över beskedet.

– Kommunledningen har mycket tydligt klargjort för Transcoms ledning att Markaryds kommun förutsätter att företaget tar sitt fulla ansvar för att hitta alternativ sysselsättning för de drabbade. En stor internationell koncern måste ta sitt personalansvar, säger kommunalrådet Bengt Germundsson (KD) i ett pressmeddelande.

Personalen kommer erbjudas sysselsättning på de andra verksamhetsorterna, enligt Johan Eriksson.Ines Micanovic
ines.micanovic@sverigesradio.se