Ekot rapporterar direkt om valet i Danmark

4:45 min

Vänsterseger och sannolikt ett historiskt val där en kvinna blir statsminister. Men resultatet har under kvällen pendlat fram och tillbaka. Ett kvinnornas val i flera bemärkelser, tre partier i det röda blocket som gjort goda val har kvinnor som partiordförande.

23.44

Med 98,5 procent av rösterna räknade erkänner sig Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen besegrad, enligt Ritzau.

23.30

47 mandat plus ett av Atlantmandaten till Venstre, gör det borgerliga regeringspartiet fortsatt till det största. Men ändå en förlorare som ledare för det blå blocket.

23.27

98 procent av rösterna är räknade och 89 mandat är röda medan 86 mandat är blåa. Fortfarande har inte valets två största partiers partiledare Venstres Lars Lökke Rasmussen eller socialdemokraternas Helle Thorning Schmidt talat.

23.20

Valvinnaren Johanne Schmidt-Nielsen som leder Enhetslistan har lyckats öka partiets mandat till tolv. Vid partiets valvaka ger hon löften till arbetslösa.

– Idag är en riktigt god dag för vår miljö och klimat, i Enhetslistan insisterar vi på att detta kommer överst på dagordningen, säger hon.

– Jag tror danskarna har valt en ny regering för en ny ekonomisk politik, säger hon. Hon säger att en del av segern är att partiet nu lyckats stoppa Pia Kjaersgaard efter tio år av Dansk Folkepartis politik.

23.15

Fullt utanför valvinnarens hem i Köpenhamn. Efter att 95 procent av rösterna är räknade väntar alla på  Helle Thorning-Schmidts tal

22.55

88 procent av rösterna är räknade och röda blocket leder med 89 mandat mot 86 för det blåa.

22.43

Just nu står det 89 mandat för de röda mot 86 för de blå när 83 procent av rösterna har räknats. Socialdemokraternas ledare har inte visat sig än. Partiet gör ett historiskt dåligt val, sämsta på 110 år, trots att det röda blocket leder.

22.35

Utanför socialdemokraternas Helle Thorning Schmidts hem på Österbro är det fullt med journalister och anhängare. Alla väntar nu på kvinnan som högst troligt blir historisk som landets första statsminister.

22.30

Dryga 80 procent av rösterna är nu räknade och fortfarande ligger det röda blocket något över med ett mandat.

22.10

65 procent av rösterna har nu räknats.

22.06

Lars Barfoerd partiledare för Det konservativa partiet erkänner att valet var dåligt för partiet som nu ser ut att bli folketingets minsta. Barfoerd var justitieminister i den borgerliga regeringen. Partiet har förlorat hälften av sina platser.

21.53

Nu är hälften av rösterna räknade och fortfarande ledning för vänsterblocket. Danska kristdemokraterna lyckas inte komma in i folketinget.

21.50

45 procent av rösterna är räknade och 89 mandat är röda medan 86 är blå.

21.42

– Vi kommer placera oss som benhård opposition, säger Pia Kjaersgaard, ledare för Danmarks främlingsfientliga parti Danskt Folkeparti.

– Vi kommer inte att bli isolerade, säger hon också och säger sig vara nöjd trots allt med resultatet. Hon vill inte tala om partiets första stora tillbakagång.

21.36

Mittenpartiet Radikale Venstre gör ett succeartat val och tar sju nya mandat. Partiet ingår i den röda koalitionen.

– Danmark behöver en ny regering, få en värdig invandringspolitik och utbildningspolitik, säger partiordförande Margrethe Vestager på valvakan i Christiansborg.

21.20

Att valresultatet hoppar fram och tillbaka beror på att resultaten från Köpenhamn fortfarande saknas. Så nu har vänstern åter tagit ledningen med 90 mandat mot 85 för de konservativa när drygt 16 procent räknats. Men borgerliga Venstre är fortfarande största parti med 46 mandat mot socialdemokraternas 45.

21.16

När 13 procent av rösterna räknats har plötsligt det borgerliga blå blocket gått om och har ett mandat mer med 88 mot de röda 87. Regeringspartiet leder dessutom före socialdemokraterna nu med 48 mandat mot 45.

21.11

Hittills har drygt tio procent av rösterna räknats och då har de röda 88 mandat och de blå 87 mandat. Men med Atlantmandaten för den röda sidan blir det fortfarande en vänsterseger.

21.05

Just nu ligger huvudmotståndarna socialdemokraterna och Venstre lika med 46 mandat vardera. Men det röda blocket väger fortfarande tyngst.

21.00

Av de fyra så kallade Atlantmandaten, två mandat vardera från Färöarna och Grönland ser tre ut att tillfalla den röda sidan, enligt Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

I så fall är saken klar och Danmark svänger igen efter tio år. På 80-talet var det konservativt styre under Poul Schlüter, på 90-talet socialdemokratisk under Poul Nyrup Rasmussen och 00-talet tog liberalkonservative Anders Fogh Rasmussen över.

21.00

Senaste valundersökningen spär på spänningen, nu har vänsterns röda block minskat ett mandat till 89 och de blå borgerliga har 86.

20.55

På Venstres valvaka, det borgerliga regeringspartiet ser ut att förlora valet. Stämningen är betydligt mindre uppsluppen mot hos vänsterpartiernas valvaka. Men det är inte över än vi hoppas fortfarande, säger Venstres talesman.

20.45

En  glad Johanne Schmidt Nielsen, partiordförande i Enhetslistan är redan på väg för att fira valsegern. Partiet som kan sägas vara ett vänsterinriktat miljöparti ingår i det röda blocket och ser ut att göra ett rekordval.

20.16

Liberala Alliansen ser ut att göra ett mycket gott val och har tagit flera mandat från de konservativa partierna, enligt exitpolls tio mandat. Liberala Alliansen kan beskrivas som ett liberalt missnöjesparti.

20.05

Vallokalerna har nu stängt i Danmark.

20.00

Enligt exitpolls har socialdemokraterna blivit största parti med 25 procent av rösterna, men partiet har bara ökat sitt stöd marginellt.

19.58

Valdeltagandet går mot rekordsiffror, enligt danska tv:s uppgifter.

19.55

Tredje vallokalsundersökningen baserad på 5 000 röster visar seger för röda socialdemokratiska blocket med 90 mandat och blåa borgerliga blocket får 85 mandat. 45 mandat till socialdemokraterna och 44 till borgerliga Venstre.

19.48

– Vad ska hända i socialdemokraternas valhögkvarter, frågar DR 1 reporter de som är på väg in till valvakan i ett före detta Folkets hus i Köpenhamn.

– Jo, det ska drickas en massa öl lyder svaret från de socialdemokratiska politikerna.

Å det är precis som det brukar vara konstaterar den danske reportern.

19.37

Vid regeringspartiet Venstres valvaka är det fortfarande helt tomt. Ingen lär dyka upp förrän efter vallokalerna har stängt, rapporterar Danmarks Radio, DR 1.

19.20

Senaste vallokalsundersökningen så kallad exitpoll ger 90 mandat till röda blocket och 85 till blåa. Socialdemokraterna är största parti.

19.00

Danska TV:s senaste vallokalsundersökning visar att bara ett mandat nu skiljer de två stora partierna åt 45 mandat för socialdemokraterna och 44 för Venstre.

18.50

Den danske statsvetaren Tom Bryder betraktar vallokalsundersökningen som helt tillförlitlig, eftersom den bygger på hur folk verkligen har röstat.

– Vi kan utgå från att de röda och Radikale venstre har vunnit, säger han till TT i telefon från Folketinget.

18.45

45 mandat för socialdemokraterna och Helle Thorning Schmidt och 43 mandat för borgerliga Venstre och statsminister Lars Lökke Rasmusen.

18.35

I Danmark ser det ut att bli ännu högre valdeltagande än rekordvalet 2007. Det visar en undersökning av danska nyhetsbyrån Ritzaus. Förra gången röstade drygt 86 procent .

18.17

En kvinna som ny dansk statsminister det blir det om den första vallokalsundersökningen håller. Enligt danska TV 2 blir det regeringsskifte med mandatfördelningen 93 mandat för röda blocket och 86 till det blå.

18.15

Vallokalerna i Danmark stänger klockan åtta ikväll. Hittills har mer än hälften av valberättigade röstat.