ridsport - EM

Rolf-Göran Bengtsson räddade lagtävlingen

2:29 min

Sverige ligger sexa i lagtävlingen vid rid-EM i Madrid. Men man har häng på lagen ovanför och chans på medalj.

EM-medaljen finns fortfarande inom räckhåll. Och ännu bättre: Resan till London kommer allt närmare.

Det handlade väldigt mycket om vatten efter den andra omgången i laghoppningen på Club de Campo i Madrid. Men inte om törst eller vätskebrist i den över 30-gradiga hettan. Snarare om plask.

Svenskarna var riktig badglada, som så många andra. Vattenhindret höll på att förvandlas till en vattengrav för hopplandslagets drömmar om en andra EM-medalj (den första och hittills enda kom i Arnhem 2001) och samtidigt dränka förhoppningarna om att passera det nålsöga som heter OS-kval.

På Tornesch var Malin Baryard-Johnsson först ut - och nummer ett att få röd flagg vid vattnet. Nummer två var Angelica Augustsson, nummer tre Henrik von Eckermann.

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson och Ninja La Silla undvek helt att bli blöta och världstreans felfria runda räddade dagen. Samtidigt gav det honom sjätteplatsen i kvalet till den individuella finalen på söndag. Där får de 25 bästa rida.

Där ryms just nu även von Eckermann på 13:e plats. Individuellt leder tysken Carsten-Otto Nagel.

Med totalt tolv fel till de 6,74 från tidshoppningen i onsdags parkerar Sverige som sexa. Och chansen till medalj finns kvar. Trean Frankrike, fyran Storbritannien och femman Belgien ligger alla inom ett hanterbart avstånd.

Enbart Holland är före i OS-kvalet och avståndet ned till Irland är knappa tolv fel.

Henrik von Eckermann besök i vattnet var enda missen. Sist in i laget bidrog han på nytt men en i övrigt säker ritt på Coupe de Coeur.

Klagomålen på vattenhindret haglade in under eftermiddagen och arrangörerna tog till sig av kritiken. Till den avgörande omgången väntar ett något annorlunda utformat hinder.

Den sista omgången i lagtävlingen om EM-medaljerna avgörs i en 1,60-hoppning som börjar klockan 15.30 på Club de Campo i Madrid.

Resultaten hos de tre främsta ryttarna i varje lag räknas.

Lagtävlingen är även det tredje och sista kvalet till söndagens individuella final. Dit avancerar de 25 bästa ekipagen.

Lagtävlingen gäller också som OS-kval, där tre platser ska fördelas. Av de deltagande EM-nationerna är Tyskland, Frankrike, Belgien och Storbritannien redan kvalificerade för OS.

Danmark, Holland, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Schweiz, Spanien, Sverige, Ungern och Österrike tävlar om OS-medverkan.

Individuellt, efter andra omgången
1) Carsten-Otto Nagel, Tyskland, Corradina, 0,69
2) Billy Twomey, Irland, Tinka´s Serenade, 0,95
3) Nick Skelton, Storbritannien 1,04.
...
6) Rolf-Göran Bengtsson, Ninja La Silla, 1,77
13) Henrik von Eckermann, Coupe de Coeur, 6,24
25) Angelica Augustsson, Mic Mac du Tillard, 10,73
27) Malin Baryard-Johnsson, Tornesch, 10,93

Nationstävlingen, efter andra omgången
1) Holland 7,42
2) Tyskland 10,41
3) Frankrike 15,95
...
6) Sverige 18,74

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se