
Största partiet förlorade valet i Danmark
Förlorarna tog hem segern. Efter ett historiskt val i Danmark i går blir Helle Thorning-Schmidt Danmarks första kvinnliga statsminister trots att Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på 108 år.
– Jag är glad att danskarna i dag har skrivit historia, tio år av borgerligt styre är över och Dansk Folkeparti har inte längre det inflytande de har haft och det gläder mig, säger Helle Thorning-Schmidt.
Historiskt val för att Danmark fått sin första kvinnliga statsminister, historiskt för att Dansk Folkeparti för första gången på ett decennium blivit marginaliserade, historiskt också för att det danska vänsterpartiet, Socialistiskt Folkeparti för första gången hamnar i regeringsställning.
Både Socialdemokraterna och Socialistisk Folkeparti gjorde dåliga val, men kommer att styra Danmark med hjälp av socialliberala, Radikale Venstre och det rödgröna Enhedslisten, som mer än fördubblade sina mandat.
Tio års ökenvandring är över för Socialdemokraterna.
Men efter segeryran kommer den politiska baksmällan. Många tror att den nya regeringen kommer att få svårt att driva en riktigt röd politik då socialliberala Radikale Venstre i många avseenden står för en borgerlig politik och tidigare i år ingått avtal om en ekonomisk reformpolitik med den avgående borgerliga regeringen.
Socialdemokraterna riskerar alltså en eller flera svekdebatter innan de ens börjat regera.
Statsminister Lars Lökke Rasmussen går idag på förmiddagen till drottningen och lämnar in regeringens avskedsansökan. Men han kan glädjas åt att liberala Venstre blev Danmarks största parti. Vinnaren förlorade.
– Jag är förstås glad och stolt över att Venstre är Danmark största parti, men helt ärligt så är det ju tråkigt att valets matematik gjorde att vi förlorade, säger Lars Lökke Rasmussen.
Mer om danska valet
Nya statsministern får det tufft
#text=4699057#vid Stockholms universitet, tycker att den viktigaste förändringen med det danska valet är att Dansk Folkeparti som haft stort inflytande över den borgerliga regeringens politik, nu förlorar sitt inflytande.
Jens Ericson, Köpenhamn
Ekot