Luleå

Arkeologer gräver för fjärrvärme

1:48 min

När det ska dras fjärrvärme i kyrkbyn i Gammalt utanför Luleå följer arkeologer med grävskoporna för att upptäcka och skydda fornlämningar som hittas.

Gammalt möter nytt när fjärrvärmen dras fram i kyrkbyn i Gammelstad utanför Luleå.

Men i det gamla världsarvet får det inte grävas hur som helst, så därför kommer det att finnas arkeologer med när grävskoporna sätts i marken.

Kyrkbyn i Gammelstad utanför Luleå finns på Unescos världsarvslista sedan 1996.

Kyrkstaden som består av mer än 400 små röd stugor i täta rader kring den medeltida stenkyrkan, är idag världens största och bäst bevarade kyrkstad.

Reglerna kring byggnationer och renoveringar är hårda för att bevara den unika kyrkbyn men också för att skydda de fornlämningar som finns i området.

Nu ska de bostadshus som finns bland kyrkstugorna få fjärrvärme, men först kommer arkeologer från Norrbottens museum att undersöka marken där fjärrvärmerören ska grävas ner.

Det är tre gator i kyrkbyn som det kommer att grävas vid 20-29 september. Men i huvudsak kommer grävandet att ske där det är grävt redan tidigare, och det arkeologiska arbetet blir framförallt vid anslutningen till de hus som ska få fjärrvärmen indragen.