Halland

Polischef: "Tjejer hittar på våldtäkter"

1:45 min

Allt fler polisanmäler våldtäkter på falsk grund - det menar i alla fall Inger Olsson, polischef på barn- och sexualbrottsroteln i Halland. Hon tycker utvecklingen är oroande.

– Jag är fruktansvärt besviken på de tjejer som kommer till oss och anmäler våldtäkter fast det inte är det. Man hittar på om oskyldiga pojkar som då får sitta anhållna. Det drabbar alla andra flickor och kvinnor som blir våldtagna och som ropar efter vår hjälp.

I Halmstad pågår just nu ett fall där en kvinna anklagas för att på falska grunder ha anmält en man för en våldtäkt, så kallad falsk tillvitelse. Polisen har gjort en anmälan mot kvinnan som nu är anhållen. Inger Olsson säger att det skett en ökning av dom här fallen och att det hitintills i år varit tre liknande fall.

– Vissa av dem har berättat för oss att de har hittat på. I andra fall har vi konstaterat att det inte finns några spår att hämta.

Är det här ett stort problem i förhållande till de som inte vågar anmäla överhuvudtaget?

– Nej, det är ett litet problem. Men vi vill fortfarande inte ha de här problemen.

Men halmstadsjuristen Agneta Carlquist som ofta företräder våldtäktsoffer har aldrig stött på detta inom rättsväsendet. Hon menar att problemet i stället är att för få kvinnor orkar eller vågar anmäla.

– Jag har inte stött på det. Jag har ändå arbetat i domstol sen 1977 och nu som privatpraktiserande jurist. Däremot är det många kvinnor som ser att man inte rent psykiskt orkar med att gå igenom processen. För det är inte alltid så att gärningsmannen är häktad. Och därefter ska man sitta i en domstol och svara på frågor på detaljnivå. Det här är också brott som man fortfarande känner att man skäms för att ha blivit utsatt för.