Politik

Nytt parti till Sametinget

1:38 min

Same Ätnam ska återigen ställa upp i Sametingsvalet som eget parti. Det har organisationens årsmöte beslutat. Ordförande Lars Nila Lasko säger att det genom att delta i Sametinget finns möjlighet att utveckla och föra Same Ätnams frågor framåt.

– Syftet är att få fram Same Ätnams politik, att arbeta för alla samer och då måste vi vara aktiva i Sametinget, säger Lars Nila Lasko. 

På årsmötet 2008 föreslog Sonja Larsson att Same Ätnam ska starta ett parti till Sametinget. Same Ätnams styrelse har undersökt hur organisationen skulle påverkas om Same Ätnam skulle delta i Sametingsvalet som politiskt parti. Ärendet har behandlats på årsmötet i Arvidsjaur och årsmötet beslutade enhälligt enligt styrelsens förslag, att starta ett politiskt parti, berättar Lasko.

Same Ätnam har försökt lyfta sina frågor via Sametingets nuvarande partier men det har inte lyckats och vid kontakter med regeringen så hänvisar den till Sametinget, berättar Lasko,

– När vi vänder oss till regeringen i olika frågor, det gäller skrivelser, det gäller uppvaktningar om den samiska flaggan och samisk identitet, samiska språket och andra insatser så hänvisar regeringen till sametinget, säger Lars Nila Lasko.

Årsmötet beslutade att särskilja organisationen från den politiska delen och därmed bilda ett parti som ska lyfta fram Same Ätnams politik.

Lasko säger att andra samiska organisationer i Sverige har partier och att i detta sammanhang är det viktigt att välja personer som företräder Same Ätnams politik.

– Det är viktigt för ett parti att man väljer in folk som står för Same Ätnams idéer och det är också viktigt att man skriver i stadgarna att organisationens mål, program och beslut från organisationens landsmöte ska följas, avslutar Lars Nila Lasko.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio