Politik

Uddevallapolitiker: ”Hägglund bör avgå”

Kristdemokraternas riksdagsledamot Roland Utbult från Uddevalla vill att Göran Hägglund avgår som partiledare. Utbult är därmed den första KD-riksdagsledamot som går ut med att han vill se en ny ledare för partiet.

Till Svenska Dagbladet säger Roland Utbult att siffrorna talar sitt tydliga språk och att han vill att Hägglund ställer sin plats till förfogande.

Göran Hägglund vill fortsätta att leda Kristdemokraterna, och tänker ställa upp för omval på det extra rikstinget i januari. Det beskedet gav han till TT igår.

Roland Utbult är noga med att lyfta fram sin partiordförandes fördelar:

– Göran är en skicklig debattör, och han har levererat mycket politik från socialdepartementet. Men det räcker inte, förklarar Utbult.

Riksdagsvalet 2010 blev KD:s femte förlustval på raken, konstaterar han. Numera är Kristdemokraterna, tillsammans med Vänsterpartiet, riksdagens minsta parti.

– Siffrorna talar sitt tydliga språk, och vi har potential att bli mycket större. Jag tror att partiledarfrågan prövas under hösten, säger Roland Utbult, som inte har tagit ställning till vem som är bäst lämpad att efterträda Göran Hägglund