Nyheter vecka 37

Finska skolan i Kista går mot strömmen

4:12 min

Antalet elever i dom finskspråkiga klasserna minskar, visar Sisuradions kartläggning. Ett positivt undantag är den finska skolan i Kista, som har ökat sitt elevunderlag. Friskolan har i höst 42 elever, mot 30 stycken år 2007. Numera finns kommunala finskspråkiga skolklasser kvar enbart i två svenska kommuner, nämligen i Södertälje och Västerås.

Sverigefinska ungdomsförbundet har fått in ett fyrtiotal ansökningar till det treåriga projektkoordinatorjobbet, som skall få de sverigefinska ungdomarna att börja använda det finska språket. Förbundet har fått två miljoner kronor av Allmänna arvsfonden för ändamålet.

Kiruna kommun erbjuder språkkurser

Kiruna kommun satsar nu på studiecirklar i minoritetsspråken meänkieli, samiska och finska. Kommunen använder en del av det statliga minoritetsstödet till att betala deltagaravgifterna för studiecirklarna, så det är gratis för deltagarna. Lennart Lantto som är kultursekreterare på kommunen menar att det här är en viktig satsning då studiecirklar är ett effektivt sätt att lära sig ett språk. Han hoppas speciellt på att ungdomarna skall visa intresse för att lära sig minoritetsspråken.

Tomi Kallio trivs i Växjö

Antalet finländska hockeyspelare i Elitserien har minskat. Förra säsongen var de 31 stycken, i höst är det bara 19 kvar. En av dem som spelat länge i Sverige är 34-årige Tomi Kallio, som i höst har övergått från Frölunda till Växjö Lakers. Han spelade bra redan i den första matchen i tisdags mot sitt gamla lag Frölunda, som tog hem vinsten. Än bättre blev det i torsdags mot Luleå, då Tomi Kallio avgjorde matchen till 3-2 efter straffar.

Svenskar som tar steget trivs

Det finns betydligt fler finländare i Sverige än vad det finns svenskar i Finland. Enligt statistiken så finns det omkring 8500 svenska medborgare som är bosatta i Finland. Finland kan till en början kännas lite kyligt för en utomstående, men med tiden lär sig svenskarna även uppskatta de finländska särdragen. Såhär säger Maria Wetterstarnd, som för tillfället lagt sin egen politiska karriär åt sidan i förmån för maken Ville Niinistö, Finlands miljöminister:

-Språket finska är ju svårt. Och så är det dedär med att väga frukterna själv. i politiken kan man också samarbeta över blockgränserna. En sak jag uppskattar är att människor inte pratar skit om varandra bakom ryggen.

Bibliotekarien och frilansjournalisten Ylva Larsdotter bor i Helsingfors och hon säger såhär:

-Jag har blivit mer direkt. Jag pladdrar inte så mycket.

Det hon vill behålla av sin svenska mentalitet är att hälsa på folk i trapphuset - även om ingen svarar.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.