Hästsport

Bra EM säkrade OS-plats

1:45 min

Sverige slutade på femte plats i lagfinalen. Detta innebär att den svenska OS-truppen till London utökas med fyra ryttare.

Kvartetten Malin Baryard-Johnsson, Angelica Augustsson, Henrik von Eckermann och Rolf-Göran Bengtsson gjorde en bra lagfinal i EM i Madrid och tog därmed en av de tre kvalplatser som stod på spel på Club de Campo.

Henrik von Eckerman noterades för ett fel i den sista ritten.
– Hästen gav 150 procent idag, tyvärr klantade jag till det lite på sista linjen. I slutänden får jag vara glad att det inte blev värre och att hästen hjälpte mig ur kombinationen felfritt, säger han.

Inför den sista dagens ritter i lagtävlingen hade svenskarna OS-biljetten i sin hand och Henrik von Eckerman var aldrig orolig för att tappa greppet om den.

– Till OS var jag ändå relativt säker, men jag hoppades självklart på medalj fortfarande. Så det är två olika känslor, en lite besvikelsekänsla att vi inte klarade tredjeplatsen och en positiv känsla av att vi klarade OS.

Sverige hamnade på femte plats med sammanlagt 34,74 fel. För att ta en bronsmedalj krävdes det bättre än 22,46 straffpoäng.

Tyskland blev Europamästare, de vann före Frankrike, medan Storbritannien knep bronset sedan Nederländerna tappat allt i sista hoppningen.

Hopptävlingarna i OS avgörs i Greenwich Park 4-8 augusti nästa år.

Christian Olsson
christian.olsson@sr.se
Johanna Cedergren
johanna.cedergren@sr.se