Kritik mot amerikanskt tillbakadragande från Irak

1:47 min

Vid årsskiftet är det meningen att samtliga amerikanska soldater ska ha dragits tillbaka från Irak. Men ändå inte. Obama-administrationen har planer på att ha kvar minst 3 000 soldater som ska ägna sig åt att utbilda irakiska förband. Hökar i USA protesterar nu och menar att det är för lite.

En av de kritiska är senator John McCain som var republikanernas presidentkandidat senaste valet och han har med sig Joe Liebernman som var demokraternas vicepresidentkandidat 2004.

En invändning kritikerna har är att 4 000 soldater inte är tillräckligt för att de amerikanska förbanden ens ska kunna försvara sig.

En annan är att USA behövs för att stoppa eventuella strider mellan kurderna i norr och sunni- och shiairakierna.

Läget i dag är att USA har kvar ungefär 45 000 soldater men det finns ett avtal med den irakiska regeringen att alla de ska vara ute sista december.

Men nu visar det sig att USA ändå vill ha kvar en styrka på 3 000-4 000 och de ska användas för att träna och utbilda irakier.

Vad regeringen i Bagdad vill är oklart men hittills har man inte velat rucka på det underskrivna avtalet.

Det är känt att kurderna gärna ser att några USA-styrkor stannar kvar liksom en del sunni-ledare som är rädda för den shiadominerade regeringen. En viktig kraft är den religiösa och militära shia-ledaren Moqtada al-Sadr som kräver att inga amerikanska trupper ska vara kvar efter den 1 januari och som hotar med att börja angripa dem om de är kvar.

Samtidigt är det hela också en tvist om ord: det är känt sedan tidigare att USA:s utrikesdepartement planerar att hyra en, så kallad, civil arméstyrka organiserad av olika privata säkerhetsfirmor. Den ska bestå att inte mindre än 5 000 tungt beväpnade väktare som bland annat ska skydda amerikanska installationer i Irak.