Palestinsk framstöt i FN ett bakslag för USA

2:02 min

Palestiniernas president Mahmud Abbas bekräftade i går att palestinierna i nästa vecka kommer att begära att de upptas som medlemsland i FN. Beslutet är ett allvarligt bakslag för USA:s president Obama, som in i det sista har försökt förmå palestinierna att inte gå till FN. Det visar också att USA:s inflytande i Mellanöstern avtar allt mer.

– Det är bara genom direkta förhandlingar med Israel som palestinierna kan uppnå en egen stat. Därför är det kontraproduktivt att vända sig till FN, säger USA:s FN-ambassadör Susan Rice.

USA har de senaste veckorna utövat påtryckningar på palestinierna att lägga FN-planerna på hyllan, men palestinierna säger att 20 års förhandlingar inte har lett någonstans.

När frågan hamnar i säkerhetsrådet kommer USA att lägga in sitt veto mot medlemskap, en situation som president Obama väldigt ogärna vill hamna i.

USA:s aktier i Mellanöstern kommer att sjunka ytterligare eftersom det än en gång visar att de goda relationerna med Israel är det överordnade.

I det läget kan palestinierna gå vidare till generalförsamlingen, som inte kan ta upp dem som medlem i FN, men däremot erkänna dem som stat. Det är ett steg som USA inte kan stoppa. Det kommer istället att visa att USA är isolerat i sin hållning.

För precis ett år sedan försökte president Obama få igång förhandlingar mellan Israel och palestinierna men de rann snabbt ut i sanden. Efter det har det inte verkat som Obama-administrationen har haft någon plan för hur man ska gå vidare.

Ingen tror heller att Obama kan ta några nya större initiativ före presidentvalet om 14 månader. Risken att han skulle misslyckas är för stor och det skulle direkt användas av hans motståndare.

Obamas handlingsmöjligheter är också starkt kringskurna eftersom Obama inte har råd att tappa den viktiga judiska väljargruppen i USA.

Häromdagen förlorade demokraterna ett viktigt fyllnadsval i New York i ett område med många judiska väljare. Ett skäl var förmodligen att Obama där inte uppfattades som tillräckligt pro-israelisk.