sandviken

Träning med fokus på teknik

1:41 min

Många idrottare tänker för mycket på att träna hårt och för lite på vilka rörelser de egentligen gör. Det menar Sebastian Falk som jobbar som skridskotränare i Sandviken.

- Det finns ju en kultur inom träning att man ska träna tills man blir trött och den är jag inte helt överens med. Jag tycker mer att det handlar om att utveckla färdigheter. Hockey- och bandyspelare lägger ner mycket tid på sin träning, men vi ifrågasätter om man verkligen gör rätt, säger Sebastian Falk.

Det handlar alltså inte om att träna och träna tills man inte orkar mer. För då får ofta tekniken stryka på foten, säger Sebastian Falk. Han jobbar med att lära ut skridskoteknik för att till exempel bandyspelare och hockeyspelare ska få ut mer av sin träning.

En som har fått en snabbkurs är 18-åriga Camilla Andersson som spelar i Saiks damlag. Hon håller med om att både hon och hennes lagkamrater behöver tänka mer på hur de tränar.

- Jo det är så. Inom bandy bör man tänka på skridsko- och bollteknik.

Och skridskotränaren Sebastian Falk säger att det här nya tänket gäller även dem som inte håller på med idrott på elitnivå.

- Absolut, det gäller även gemene man. Jag brukar skilja på träning och kalla det ena för frustrationsträning när man vill jobba ur sig frustration. Och sen finns det prestationsträning när man jobbar mot ett givet mål.

Anna Molin
anna.molin@sverigesradio.se