Miljöpartiet släpper fram regeringens budget

2:14 min

Regeringen tycks få igenom den budget som finansministern lägger fram på tisdag. Miljöpartiet motsätter sig inte de förslag som hittills presenterats. Det berättar Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesman Per Bolund för Ekot i dag.

– Det är väldigt lite av de förslag som regeringen nu har kommit med som vi är väldigt mycket emot. Hade man kommit fram med till exempel ett femte jobbskatteavdrag så hade vi ställt oss tveksamma till det, men där har ju regeringen själv backat, säger Per Bolund.

På några områden, som järnvägssatsningar, vill Miljöpartiet gå längre än regeringen. Men bara på en punkt, mer pengar till säkerhetspolisen, är partiet direkt negativt.

Regeringen ser alltså ut att slippa några tyngre nederlag i budgetbehandlingen.

I sin regeringsförklaring talade statsministern om att föra löpande diskussioner med Miljöpartiet.

Den nytillträdde ekonomisk-politiske talesmannen Per Bolund säger att det i så fall är regeringens sak att ta initiativ, och markerade tydligt att Miljöpartiet inte är intresserat av att bli ett stödparti till regeringen.

– Att bli ett stödparti på det som MP var till den socialdemokratiska regeringen, där vi ställde oss bakom budget efter budget, det är ju inte det som vi pratar om i det här läget.

I stället vill Per Bolund samarbeta på tre avgränsade politikområden: järnvägssatsningar, skola och bostadspolitik.

Han hoppas att på de områdena få samma nära samspel som Miljöpartiet redan har med regeringen om flykting- och invandringspolitiken, alltså att partiet är med och förhandlar om varje nytt beslut.

– I en budget skulle man då kunna vara överens om till exempel infrastrukturdelen, och sedan fortsätta att förhandla när det kommer fram konkreta beslut som ska upp i riksdagen.

Miljöpartiet är fortfarande motståndare till regeringens hjärtefråga, jobbskatteavdraget. Men man är, som Bolund säger, beredd att lyssna även där.

– Jag tycker att det är dumt i det här läget, när vi har ett osäkert parlamentariskt läge, och dessutom en ekonomisk situation som ser ut att bli allt svårare, att  utesluta några överenskommelser. Men vi ser inte att det bästa sättet att använda resurser i dagens Sverige är att sänka skatten genom ett nytt jobbskatteavdrag.

Några borgerliga politiker har föreslagit att Miljöpartiet ska bjudas in att delta i regeringen. Men den dörren stänger Per Bolund helt.

– Miljöpartiet kommer aldrig att bli ett femte alliansparti i regeringen. Det är vi inte intresserade av, säger Per Bolund, ekonomisk-politisk talesman för Miljöpartiet.