Djur & Natur

Ormhotell övervintrar huggormarna

1:32 min

Det är gott om huggorm i Åsträsk. Det kan vara ett resultat av att ett konstgjort ormbo vid banvallen fungerar som som övervintringsplats åt ormarna.

Huggormarna hade valt att sova i en vattentrumma under banvallen på vintern. Men när banvallen skulle förstärkas så var ormarna tvungna att flytta in i det konstgjorda alternativet – Snake Hill.

Det var 2004 som dåvarande Banverket fick ringa till ormexperten Stefan Andersson och be om hjälp. Det är inte alla som vet hur ett konstgjort ormbo ska se ut för att locka huggormar att övervintra. Resultatet blev ett så kallat ormhotell.

En dag här i september, som är månaden när huggormar börjar söka sig till sin vinterbostad, så åkte SR Västerbotten och Stefan Andersson tillbaka till ormhotellet för att se om det verkar fungera. Den konstgjorda övervintringsplatsen gjordes 2004 invid banvallen och redan året efter såg man att mammor hade återvänt för att föda sina ormungar. Det var ett bra kvitto på att bostaden fungerade. Eftersom huggormar är trogna sina övervintringsplatser så borde det vara gott om orm även i år.

Lagom till besöket tar Stefan Andersson på sig tjocka arbetshandskar av mocka för att han hoppas kunna fånga en orm som ligger och solar sig vid ingången till Snake Hill. Så kallas platsen av dåvarande Banverket. Det är i själva verket en något isolerad stenhög täckt med sand och gräs, där öppningen är vänd åt söder. Inne i den lilla kullen är det rätt temperatur. Det vet Stefan Andersson eftersom det finns ett rör att stoppa in en termometer i, för att kontrollera att det inte blir för kallt. Men idag var det bara att stoppa tillbaka handskarna i ryggsäcken igen. Nattens regn har förstört alla chanser att se en orm. Dessutom är det ingen sol och några lockrop fungerar inte på huggormar, även för män som Stefan Andersson.

Eftersom ormarna är trogna sina övervintringsplatser och med tanke på det lyckade första året med nya småttingar i boet så uppskattar Stefan Andersson är det är mellan 15 och 30 huggormar som checkat in i Åsträsk ormhotell. Det är dock inte alla människor som uppskattar att det finns ett sådant i Åsträsk. Mats Rudolfsson försöker hålla sig i från området runt ormhotellet med sina hundar. Tello som han har nu tror han fick ett litet bett, men den gången gick det bra. Hunden han hade innan var det värre med. Hon fick åka till veterinären i ilfart och då var han inte glad. Han upplever att det är gott om orm.

- Ja, speciellt söder om samhället är det gott om orm. De kryper ut på vägarna och det är många ormar som har blivit överkörda, säger han till P4 Västerbotten.

Är det så? säger Stefan Andersson förvånad när jag berättar att folk upplever det är gott om huggorm i Åsträsk.

- Jag som trodde att byborna knappt visste om att det fanns en konstgjord övervintringsplats här säger han.