FDP stor förlorare i delstatsvalet i Berlin

Delstatsvalet i Berlin ser ut att sluta med ytterligare en stor motgång för det tyska regeringspartiet FDP. Partiet åker enligt de första vallokalsundersökningarna ur delstatsparlamentet i huvudstaden.

Som en popstjärna, beskrev tv-reportern på kanalen ARD en till dunkande musik, jublande borgmästare i Berlin, socialdemokraten Klaus Wowereit. Trots en liten tillbakagång i dagens delstatsval i huvudstaden kommer han bli borgmästare i Berlin för en tredje period i följd. Det är framgångar som gör att han av vissa inom socialdemokraterna nu kan lyftas fram som en tänkbar förbundskanslerkandidat i det nationella valet 2013.

För partierna i den tyska regeringen blev valet i Berlin ytterligare en besvikelse. Visserligen går Angela Merkels CDU enligt prognoserna fram något, men koalitionspartnern i regeringen, det liberala FDP ser ut att bara få kring  2 procent i Berlin och åker därmed ur delstatsparlamentet. Något man också gjort i flera andra delstatsval under året. Förlusten kommer att bli politiskt kännbar för förbundskansler Merkel även i den tyska rikspolitiken. Hennes regeringspartner FDP är nu så politisk skadat att det till exempel kan bli rejält problematiskt för Merkel i den fortsatta kampen om hur eurokrisen ska hanteras.

Piratpartiet gjorde sensation i Berlin och ser enligt prognoserna ut att få upp mot 9 procent i valet och omkring 15 mandat i delstatsparlamentet. Det är första gången någonsin i Tyskland som partiet tar plats i en politisk församling. De Gröna går också starkt framåt och de flesta tror nu att Socialdemokraterna kommer att bilda regering tillsammans med de Gröna istället för med vänsterpartiet die Linke som backade något i valet.