Nytt bakslag för Merkels regeringskoalition

2:07 min

Det sista tyska delstatsvalet för i år som avgjordes i den tyska huvudstaden i Berlin på söndagen blev ytterligare en besvikelse för förbundskansler Angela Merkels regeringskoalition. Regeringspartiet FDP som ingår i Merkels regering fick under 2 procent av rösterna i huvudstaden och åker ur delstatsparlamentet. Socialdemokraterna behåller makten.

Diskussionerna i Tyskland om regeringskoalitionens framtid började genast.

"Angela Merkel måste se sig om efter en ny regeringspartner, om hon vill förbli förbundskansler. En svart-gul regering kan helt enkelt inte regera."

Så skriver den mycket inflytelserika tidningen Sueedeutsche Zeitung i en kommentar till söndagens delstatsval i den tyska huvudstaden. Andemeningen är att i ett mycket utsatt läge för den tyska regeringen i stormen kring eurokrisen så är ett av partierna i regeringskoalitionen i fritt fall. Svart är partifärgen för CDU, gult för FDP.

Liberala FDP fick bara knappt 2 procent av rösterna i Berlinvalet. Med det åker man ur ett tyskt delstatsparlament för 5:e gången i år.

– Valkvällens budskap är att FDP:s experiment med en Europaskeptisk valkampanj helt misslyckats, säger tv-kanalen ARD:s politiske redaktör Claus Heinrich i en kommentar.

FDP försökte de sista veckorna spela på euroskeptiska strängar, men misslyckades men med resultatet att regeringen Merkel nu verkar än mer oense i en situation där enighet krävs. Den 29:e september ska förbundsdagen rösta om den utvidgad räddningsfond för eurozonen och då krävs enligt förbundskanslern själv att regeringskoalitionen ska rösta igenom den med egen majoritet, något som i nuläget inte känns helt självklart.

Även om CDU gick framåt något i Berlinvalet, så var det ändå det sjätte delstatsvalet av sju bara i år där partiet fick se sig slaget av Socialdemokraterna. Det kan förstås ha betydelse inför förbundsdagsvalet 2013, om nu den nuvarande regeringen håller fram tills dess.

Merkel själv ville inte kommentera valresultatet i Berlin, men hennes partirepresentanter försökte ändå repa mod genom att framhålla att CDU faktiskt gick fram något i söndagens val.

Socialdemokraterna kommer att kunna fortsätta regera i delstaten Berlin, trots en liten tillbakagång i valet i går. Partiet kommer dock förmodligen inte regera vidare med Vänsterpartiet Die Linke, som backade något i valet. Mer sannolikt är en röd grön regering, De Gröna gjorde ett starkt val i Berlin, men hade hoppats på ännu mer.

Den stora sensationen var Piratpartiet, en gång startat i Sverige, som i Berlin fick om kring 9 procent och 15 mandat.