Ingen ändring av spritskatten

1:40 min

Det blir ingen höjd skatt på alkohol som regeringen flaggade för i våras, och det här innebär ännu ett bakslag för Kristdemokraterna som pläderat för att höja skatten.

Statsrådet och kristdemokraten Maria Larsson, som har ansvar för regeringens alkoholpolitik har hävdat att en skattehöjning är viktig för att värna folkhälsan. Men nu blir det alltså ingen högre skatt.

– Människor måste i lite osäkra tiden inte belastas allt för högt skattetryck, därför får den här vänta. Men ett genomförande är möjligt under mandatperioden.  

Regeringen aviserade i sin vårbudget att skatten på alkohol och tobak skulle höjas nästa år. Förslaget var att priset för en flaska vin skulle öka med 3 kronor och en flaska sprit med ungefär nio kronor.

Men nu står det klart att alkoholskatten inte höjs under 2012. För Kristdemokraterna har skattehöjningen varit en viktig folkhälsofråga. Maria Larsson som har alkoholfrågorna på sitt bord har argumenterat för att höjd skatt minskar alkoholskador, men också minskar våldet mot kvinnor. Men nu blir alltså skattehöjningen inte av 2012.

– Jag ser positivt på skattehöjningar men de måste naturligtvis hela tiden kalibreras mot risken för ökad illegal införsel. Har människor lite mindre pengar att röra sig med då kan risken vara att man istället väljer att göra sina inköp på ett sätt som inte är önskat.

Det här är bara en av flera motgångar som Kristdemokraterna åkt på i årets budgetförhandlingar.

Först gällde det pensionärsskatten som KD ville sänka nästa år, men där partiet fick ge sig. Någon vecka senare fick Maria Larsson gå ut och försvara att regeringen inte föreslår pengar till fosterhemsbarnen, något som KD hade velat och nu blir det alltså ingen skattehöjning på alkohol. Men Maria Larsson är inte missnöjd med årets budgetförhandlingar. 

– Allt det är ett resultat utav att vi har lyckats i förhandlingarna.