Västbanken förbereder sin FN-ansökan

1:46 min

Den här veckan tänker palestinierna ansöka om ett fullvärdigt medlemskap i FN. Hittills har alla försök från framför allt Israel och USA att få palestinierna att avstå från ansökan misslyckats - och i Ramallah på Västbanken pågår förberedelserna för fullt just nu, rapporterar Sveriges Radios utsända Agneta Ramberg från Ramallah.

Det grävs och det plattas mark och det är bråttom - för här, tvärsöver gatan från det palestinska presidentkontoret, ska det finnas ett nytt torg klart på onsdag - ett torg omgivet av flaggstänger, med flaggor från de 127 länder som redan har erkänt en palestinsk stat.

Torget är en del av den palestinska kampanj som går under namnet: FN 194.

 – Stat nr 194 i FN, vi är stolta över att bli det, säger socialarbetaren Hanina Asadiya på en av affärsgatorna i centrala Ramallah.

 – USA och Israel kommer att straffa oss på något sätt för att vi går till FN - men det är det värt.

Ramallah är fullt av FN 194-vimplar och affischer, och de centrala delarna av staden håller på att kläs i palestinska flaggor.

Och fast det råder delade meningar i det palestinska samhället om FN-ansökan är en bra idé går det inte hitta någon i centrala Ramallah som är emot projektet:

 – Vi måste göra det här, säger elingenjören Islam som just har köpt sig en färskpressad apelsinjuice - men det är ett äventyr.

Och på sitt kontor säger den välkände demokratiaktivisten och politikern Mustafa Barghouti att de vet om att USA kommer att använda sitt veto i säkerhetsrådet.

 – Det är skamligt - men vi kan inte låta det stoppa oss, säger, Mustafa Barghouti