Grekisk regering ställer ultimatum till långivare

1:38 min

Krisen i Grekland fördjupas. I går kväll höll premiärminister Papandreou ett extra möte med sin regering. Nu har det kommit ett uttalande efter mötet som kan tolkas som att regeringen ställer ultimatum till långivarna inför de nya förhandlingar som ska inledas senare i dag, rapporterar Sveriges Radios ekonomi-korrespondent Staffan Sonning från Aten.

Det är finansminister Venizelos som står bakom uttalandet som skickades ut från finansdepartementets informationsavdelning i natt.

Det är flera sidor långt och innehåller en svidande kritik mot den politiska oppositionen i landet.

Men också mot övriga länder och – som det står – institutioner i Europa och världen.

Profitörer på den globala marknaden organiserar konstant attacker mot euron, står det i uttalandet.

Dessutom står det att Grekland nu måste skydda sig själv, eftersom länder och institutioner nu använder Grekland som ”syndabock” för att dölja sin egen brist på kompetens när det gäller att hantera krisen inom eurozonen.

I dag återupptas förhandlingarna mellan Grekland och långivarna, det vill säga de övriga euroländerna, europeiska centralbanken och Internationella valutafonden.

Förhandlingarna handlar om nästa utbetalning ur räddningspaketet till Grekland.

De förhandlingarna avbröts överraskande för ett par veckor sedan på grund av oenighet om hur Grekland klarar sina åtaganden.

Det var de avbrutna förhandlingarna som orsakade den senaste tidens turbulens på finansmarknaderna.

Finansministerns utspel lär inte förbättra förutsättningarna för förhandlingarna.  

Det riskerar snarare att öka spekulationerna om att Grekland förbereder att ställa in sina betalningar.

Enligt finansministerns uttalande, har premiärminister Papandreou kallat till ett nytt extra regeringssammanträde i kväll, direkt efter den nya förhandlingsomgången.