Om näthat och kommentarsfält

SR har sedan länge som intern riktlinje att aktivt välja vilka artiklar som ska gå att kommentera. Vi vet av erfarenhet att diskussionen i anslutning till vissa ämnen lätt ”spårar ur” och att andra artiklar passar bättre för dialog med läsarna/lyssnarna.

Vår ambition är att själva ofta finnas med i kommentarsfälten med svar och förklaringar.

Våra webbredaktörer håller hela tiden ett vakande öga på nyhetssajtens kommentarsfält och sedan en tid tillbaka kompletteras detta arbete med hjälp av företaget Interaktiv Säkerhet. Detta Varbergsföretag tar bort inlägg som tydligt bryter mot lagar och regler – dygnet runt.

Även om vi inte alltid kan svara snabbt, så är vår ambition att reportrar, arbetsledare och chefer återkommande ska gå in i de artiklar som kommenteras och svara på frågor eller förklara hur vi resonerar i när vi nyhetsvärderar.

Städarbetetet i kommentarsfälten har tillsammans med vår närvaro skapat en bättre ton i diskussionerna. Antalet vansinnesutbrott, om uttrycket tillåts, har varit få. Ett exempel på en mycket givande nätdebatt var när vi för ett par veckor sedan fick närmare 300 kommentarer på vår rapportering om LCHF-dieten och dess miljökonsekvenser. Reportrarna Daniel Öhman och Malin Olofsson följde diskussionen och svarade på frågor under hela dagen.

Men även vi får ibland problem, som exempelvis när kommentarerna i anslutning till upploppen i England riskerade att spåra ur. Då stängde vi kommentarsfälten och förklarade varför.

Den 30 maj är jag inbjuden till Södertörns Högskola för att med bland andra Expressens Thomas Mattsson diskutera det som numera kallas näthatet. Olika redaktioner har kommit till olika slutsatser den senaste tiden. Vi på Sveriges Radio har valt att låta kommentarsfälten stå fortsatt öppna. Jag hoppas att vi kan fortsätta med det ett bra tag till.

Michael Österlund
Nyhetschef