Västernorrland

Vad ska man göra om man möter en björn?

1:26 min

Risken att som vanlig skogsvandrare någonsin möta på en björn i skogen är liten. Men vad gör man om det i alla fall händer? Springer därifrån eller spelar död?

Det är få människor som någongång får se en björn ute i naturen. Men risken finns, eller "chansen" som Lars Wiklund uttrycker det. Han jobbar med vilt- och rovdjursfrågor på länsstyrelsen och har själv sett björnar flera gånger. 

– Björnen har ett fantastiskt luktsinne och så bra hörsel att de nästan alltid har koll på var människorna finns. De registrerar en människa på en halvkilometers håll i skogen. Sedan kan de ligga och trycka ganska nära utan att vi någonsin upptäcker dem. I normalfallet vill björnen inte ha med oss människor att göra.

Störst är risken för jägare som är ute med hund, menar Lars Wiklund. Hunden skäller och retar upp björnen och blir sedan rädd och springer tillbaka till sin husse eller matte. Då kan jägaren plötsligt stå där med en uppretad björn framför sig.

Björnar som vaktar sitt byte eller har ungar skulle också kunna hamna lite för nära en människa.

– Det bästa då är att stå stilla och göra sig stor genom att bre ut armarna.  Det har visat sig att det nästan alltid bara handlar om skenattacker när en björn anfaller. Har man sinnesnärvaro nog att stå stilla så brukar björnen vika undan.
Sedan gör den ofta en skenattack till men i mellanperioden kan man hinna backa undan. Och det är vad björnen egentligen vill.

– Björnen är inte ute efter att jaga och äta människor.
Friska, normala björnar vill oftast inget hellre än komma bort från människan, säger Lars Wiklund. Men björnen har dålig syn och har man råkat överraska en björn så är det bra om den får chansen att se att man finns där. Men bäst är att varken springa undan eller bete sig aggressivt, t ex genom att stirra och skrika. 

– Man kan hålla koll på var björnen befinner sig, prata i vanlig samtalston och bre ut sig med armar och ben så att björnen uppfattar att man är där. När den sedan, mest troligt, viker undan och avbryter en eventuell attack så passar man på att backa undan.

Men om björnen mot förmodan skulle fullfölja en attack så gäller andra råd:
– Då ska man försöka ligga stilla på mage medan man skyddar nacken och huvudet med händer och armar.

– Man kan bli illa biten men när björnen uppfattar att man inte längre är ett hot så brukar den gå därifrån, säger Lars Wiklund.